måndag 14 oktober 2013

Fett, salt och död - och räntor

Det är alltid gott med entrecôte på Sturehof, men det är faktiskt extra gott i år när jag alltid har fastat i 16h innan jag sätter första tuggan i min medium rare. Smaken av fett, salt, brand och död talar till mitt inre och sprider lycka i hela kroppen. Till köttet äter jag oftast en större tomatsallad men ibland blir det standardpommes.

Till mellanmål idag åt jag ett äpple, ett päron och en chokladbit (10g, 70% kakao) samt en portion skinka och keso (som jag först glömde att logga)

Dagens träning var inte 100%-ig. Kanske spelade dagens influensavaccin in eller så var jag bara trött efter helgen. I vilket fall så vägde jag för lite i morse, 86,25kg så nu tar jag krafttag igen för att äta mer. Just nu sitter jag och flämtar i soffan efter 1L proteinmjölk, kycklingwok med ris, två äpplen, en banan, 100g Whey80, jordnötter. Jag ser att det är för lite, men jag får inte i mig mer och nu är tidsfönstret stängt.

Uppvärmning: 5 minuter cykel. Level 10. Lugnt.
Bänkpress: 20x20, 50x10, 80x8, 100x5, 110x3, 115x2, 90x12, 80x12, 70x12
Pendlayrodd: 20x10, 50x10, 80x8, 80x8, 60x20, 15, 15
Biceps: 30x17, 30x12, 25x15, 25x10, 20x15
Benspark: 20x5, 30x5, 40x5, 50x5, 60x5 utan vila, 60x15, 55x15, 50x15
Lårcurl: 10x15, 20x15, 30x15, 40x15, 45x10, 50x10

Det var framför allt bänken som var svag. I övrigt gick det ungefär som vanligt. Rehabövningarna för låren gick t.o.m. lite bättre än tidigare. Om precis en månad är det dags för mitt sista återbesök hos dr O Morales då jag ska få slutfacit för de 6 månader som gått sedan operationen.

Annat I: Hur kan marknaderna glädjas åt dagens (eventuella) "lösning" på USAs skuldtaks- och budgetkris. Det är ju ingen lösning.

Annat II: Jag blev upprörd idag när jag såg spindelplågeri på Vetenskapens värld. Först höll de fast en spindel och drog ut 30m spindeltråd ur den. Sen målade de över de stora ögonen på en annan spindel och då blev den osäker och rädd för sitt eget byte.

Annat III: Jag tycker uppriktigt synd om dagens invånare i Sverige som tror att man alltid kommer få låna 85% av bopriset, som tror att bostadslån ska kosta bara 2-3% och som tror att bopriser alltid stiger och det normalt med 5-10% per år.

7 kommentarer:

 1. bra träningslogg trots allt. men mer intressant är nästan ekonomin. som du säger, oklart hur marknaden/människorna är muntra inför att republikanerna och demokraterna nu bara lite mindre osams än tidigare.

  har du någon idé om vad som faktiskt händer om USA inte lyckas lösa sin standardadministration och ställer in betalningarna? går de i konkurs? får de betalningspåminnelser? vad händer egentligen?

  SvaraRadera
 2. Det första som händer är att kreditbetyget nedgraderas. Då påverkas alla andra finansiella kontrakt som är beroende på högsta kreditgrad. Många placerare får då inte längre äga amerikanska obligationer och växlar utan måste sälja dessa. Försäljningarna medför lägre priser = högre marknadsräntor, vilket i sin tur medför högre boräntor och företagslåneräntor, vilket i sin tur medför lägre huspriser än annars och sämre företagsvinster och lägre investeringsnivåer = lägre tillväxt. De högre räntorna på statsskulden innebär också högre budgetunderskott och ökat lånebehov! För USAs del mer direkt betyder lånetaket att vissa långivare får betalt senare än annars, alla fordringar läggs på kö och betalas i takt med att USA får in skatteintäkter. För att inte allt mer eller mindre långsamt ska kollapsa måste USA antingen komma överens om att skriva ned skulderna, dvs främst Kina, Fed och Japan får komma överens om att acceptera att deras fordringar plötsligt är lägre än det trodde, eller så måste USA balansera sin budget, dvs minska sina utgifter. Det innebär på kort sikt lägre tillväxt, sannolikt recession, men på längre sikt en sundare ekonomi.

  SvaraRadera
 3. intressant. jag hade intrycket att bomarknaden för hus i vissa delar av landet redan var körd i botten i och med subprime-förfarandet för några år sedan.

  den detalj som nästan intresserar mig mest är den här: kommer USA att ha en fortsatt nedstängd statsapparat om de inte lyckas höja min skuldtaket? det är åtminstone så jag uppfattat saker. om ja, så borde det påverka landet väldigt mycket, även om de har delstatsregeringar som kanske kan lösa lite mer lokala frågor (låt vara en delstat kan vara rejält stor).

  SvaraRadera
 4. Jag tror du kan utgå från att de kommer lyckas höja skuldtaket på något sätt. Frågan är bara under vilka villkor. I annat fall stämmer det att statsapparaten måste förbli stängd eftersom de måste låna pengar för att ha råd att ha öppet. Det längsta stoppet i historien var 21 dagar och vi är redan uppe i 15 så förvänta inte att det varar särskilt länge till.

  SvaraRadera
 5. Amerikanska huspriser har ungefär det senaste året studsat upp med 15% på nationell basis så det finns helt klart nedsida igen (även om hus i USA faktiskt numera inte är övervärderade i sig)

  SvaraRadera
 6. ok, tack för svaren.

  om man går lite djupare (marginellt iaf) undrar jag hur nixon tänkte 1971 (var det väl?) när han frikopplade dollarn från guldmyntfoten, men behöll dollarn som referensvaluta (är det en någorlunda korrekt term?) enligt bretton-woodsavtalet. även om amerikanerna gjorde vissa val baserat på politisk realitet just då kan de ju knappast ha varit så korkade att de inte kunde räkna ut hur det skulle utveckla sig. eller?

  SvaraRadera
 7. Nixon tänkte att "det här håller inte längre". Problemet var att Frankrike, Tyskland mfl växlade in sina dollar mot guld och USA tömdes på guld. Innan det blev försent (default) var USA tvungna att hoppa av systemet. Valet kommer leda till katastrof men än så länge har USA kunnat njuta av 40 år av oförtjänt välstånd och när jag säger USA så menar jag politikerna och en allt mindre andel av befolkningen precis i toppen av inkomst- och förmögenhetsrankingen, de s.k. "the 1%", tidigare "the 25%" och "the 10%". De visste precis vart det sannolikt skulle leda, men tyckte att det var värt det och bättre än att balansera budgeten.

  SvaraRadera

Träna effektivt; minimalt för maximala resultat

Det här är en träningsblogg (men även finans, teknologi, futurism, filosofi och life hacking). Jag lyfter skivstänger varannan dag, inte alltid utan alkohol fortfarande rusande genom ådrorna. Efteråt dricker jag en liter mjölk. Inga dyra tillskott som ändå inte fungerar.

Jag kör få och enkla övningar, alltid med fria vikter. Jag tror på att träna mindre än alla andra, men smart, och på att njuta av all mat jag tycker om. Cardion varierar, men det blir några korta snabba pass på löpbandet i veckan samt några timmars hundpromenad om dagen och enstaka längre löppass utomhus i veckan

Basen i min träning är något som liknar 5x5 i knäböj, marklyft och bänkpress, men jag kompletterar med lite fler och lättare i t.ex. militärpress, dips, rodd och chin-ups.

Mina stats: 46 år, 88kg, 183cm, 142,5 kg bänkpress, 187,5 kg marklyft (och 6x172.5), 155kg knäböj.

Utnyttja "Resurserna" här intill för inspiration. Själva bloggen är annars bara en träningsdagbok samt lite filosoferande om hur man blir en bättre människa.

MOTTO 1: Aldrig kötta - Work smarter, not harder
MOTTO 2: Alltid vila - Träna kort och effektivt 1%, vila 99%
MOTTO 3: Cardio valfritt - Det behövs inte för deff, men en del gillar det. Hoppa över cardio och PW om du tycker att det är tråkigt.

TOO WEIRD TO LIVE, TOO RARE TO DIE
LÅTSAS ATT DU SKA SLUTA EFTER "NÄSTA"