tisdag 6 maj 2014

Finansmarknaden är sjuk, dvs det är inte bara Arcam

De senaste veckornas inställning hos några av världens bästa placerare


Jeremy Grantham, GMO: Övervärderat men inte riktigt en bubbla ännu. Aktiemarknaden avviker från trend med två standardavvikelser ungefär var 31:a år. Så definierar han en bubbla. För att S&P 500 ska avvika med 2 stdavv krävs ca 2250 (nu 1885), dvs ca +20%. Det andra presidentåret (innevarande, som varar till sista september) är normalt det sämsta, men det tredje som börjar nu i oktober är det absolut bästa. Visst, marknaden är redan 65% övervärderad, men den kan lätt gå till 100% om spekulanterna är lika entusiastiska som tidigare och då hamnar vi på ca 2250, dvs precis på definitionen av en bubbla.

 

Edward Chancellor, GMO: Bubbelsentiment. En kvalitativ sammanvägning av 20 bubbeltendenser (bla: insider, spirits, leverage, volatility, different this time, moral hazard, easy money, growth stories, no valuation anchor, conspicuous consumption, Ponzi, IPO exuberance) är redan mycket nära 2 stdavv over snittet. Det är bara år 2000 som överträffar dagens tillstånd. Kanske ska det högre nu eftersom centralbankerna är mer aggressiva än någonsin men när sentimentet varit som nu har man alltid förlorat pengar på 1, 3 och 7 års sikt.

 

Fred Hickey: The Party is over. Noterar en tendens att sälja fortare nu när det blir oroligt. För honom signalerar det att toppen kan vara nådd. Han har köpt säljoptioner på bl.a. Amazon, Google, SanDisk, Tesla, IBM Qualcomm och Oracle. Han tror att guld står inför ett nytt rejält rally och noterar att i Indien betalar man 100$ premium för guld, dvs 8%. Han äger fysiskt guld och guldfonder och guldgruvebolag, bl.a. PHYS, CEF, SLV, PPLT, AEM, NGD, GG, NEM, DRGDF, PVG, FNV, EGO och PPP. (personligen äger jag ETF:erna GLD samt GDX)

 

John Hussman: Minst några svåra år väntar, men då kan det skapas bra köplägen. Justerat P/E, CAPE, ligger på över 30 (normalt ca 15 och bottnar ofta under 10 efter krascher) justerat för extrema publika/privata underskott och företagens vinstmarginaler. Marknaden är redan ca 100% övervärderad, 125% enligt vissa mått. Medianvärdet för Price/Sales är högre än någonsin (ja, högre än år 2000, högre än 1929). Hussman tror att Janet Yellen har mycket större tolerans för fallande aktiekurser innan hon erkänner att Feds politik har misslyckats och eventuellt ökar QE igen.

 

Marc Faber: Vi är i en gigantisk finansiell bubbla. Trots allt penningtryckande faller inte obligationsräntorna; om de börjar ticka uppåt på allvar stiger även bostadsräntorna och det kan krossa ekonomin. Alla är extremt bullish och tror att ekonomin är på väg att accelerera, jag tror att den håller på att sakta in. Stagnation och högre räntor ger fallande vinster, fallande värderingar och fallande börskurser.

 

John Mauldin: Har privat nyss tagit ett bolån på 1m USD i Yen. Han tror att yenen kommer halveras. (om han får rätt riskerar stora delar av finansmarknadens pyramidspel och levrade carry trades att avslöjas)

 

Paul Singer: Marknaden och ekonomin är ett korthus av förtroende. Allt som krävs är att en dominobricka av lägre förtroende startar en självförstärkande cyklisk process med lägre kurser och lägre förtroende.

 
Och från gårdagens Ira Sohn-konferens:

David Einhorn: "a narrow group of cool kid stocks have formed a bubble

Jim Grant says "Tesla is Herbalife without Carl Icahn"

Jeff Gundlach RECOMMENDS SHORTING XHB HOMEBUILDER ETF AT IRA SOHN

 

Och några som saknas:

David Rosenberg (rider trenden uppåt numera, precis som Hugh Hendry)

Kyle Bass (extremt negativ till Yen)

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Träna effektivt; minimalt för maximala resultat

Det här är en träningsblogg (men även finans, teknologi, futurism, filosofi och life hacking). Jag lyfter skivstänger varannan dag, inte alltid utan alkohol fortfarande rusande genom ådrorna. Efteråt dricker jag en liter mjölk. Inga dyra tillskott som ändå inte fungerar.

Jag kör få och enkla övningar, alltid med fria vikter. Jag tror på att träna mindre än alla andra, men smart, och på att njuta av all mat jag tycker om. Cardion varierar, men det blir några korta snabba pass på löpbandet i veckan samt några timmars hundpromenad om dagen och enstaka längre löppass utomhus i veckan

Basen i min träning är något som liknar 5x5 i knäböj, marklyft och bänkpress, men jag kompletterar med lite fler och lättare i t.ex. militärpress, dips, rodd och chin-ups.

Mina stats: 46 år, 88kg, 183cm, 142,5 kg bänkpress, 187,5 kg marklyft (och 6x172.5), 155kg knäböj.

Utnyttja "Resurserna" här intill för inspiration. Själva bloggen är annars bara en träningsdagbok samt lite filosoferande om hur man blir en bättre människa.

MOTTO 1: Aldrig kötta - Work smarter, not harder
MOTTO 2: Alltid vila - Träna kort och effektivt 1%, vila 99%
MOTTO 3: Cardio valfritt - Det behövs inte för deff, men en del gillar det. Hoppa över cardio och PW om du tycker att det är tråkigt.

TOO WEIRD TO LIVE, TOO RARE TO DIE
LÅTSAS ATT DU SKA SLUTA EFTER "NÄSTA"