fredag 23 maj 2014

Rekylstudie på börsen

Teknisk analys är som att spå i kaffesump sa min lärare Per Hiller på Handels. Vi brukade för övrigt kalla honom Per Iller och rita illrar med glasögon och långa 70-talsskjortsnibbar, fjättrad med grova kedjor av herrarna Dornbusch och Fischer.

Samtidigt drivs marknaden inte av slumpmässig information som effektivt diskonteras in i marknadspriserna. Tvärtom är de största drivkrafterna girighet, rädsla och momentum. Det gör att mönster upprepas i takt med att sentimentet böljar mellan optimism och pessimism.

De senaste tio åren har ett mönster varit att det kommit en minst rekyl på minst tio procent varje kalenderår. Utom i år. Frågan är vad som gjorde 2005 och 1988 till perfekta börsår och om samma sak gäller 2014.

2005 var ett par år in i husbubblan, ett par år in i BRICS-eran och ett par år efter IT-kraschen. Med andra ord kändes omgivningen lugn och med hög tillväxt som såg ut att var här för att stanna (Kina mfl hade lång tid kvar av urbanisering).

1988 hade marknaden nyligen avreglerats, ingen ägde aktier. Det var året efter en omskakande krasch (-41%) och Greenspan hade nyss tillträtt som Fed-chef.

Hur ser 2014 ut? Marknaden är inför 2014 upp 140% sedan botten 2008 och idag upp 67% sedan botten 2011. Förra året var starkt och innehöll bara en lagom rekyl på 11%. Det ser lugnt och tryggt ut och momentum är starkt. Det enda problemet är kanske att uppgången hållit på för länge (samt förstås att aktievärderingen främst i USA är extremt hög).

Det finns förstås inget facit, men vill du köpa här uppe eller efter en rekyl? OBS dock att rekylen förstås kan komma från en ännu högre nivå.
 
OMX i år: som mest 5,5% korrektion


Eurostoxx50, som mest -6,5% hittills i år


S&P 500, som mest ned knappt 6% i år
 
OMX förra året (2013)
-en korrektion på >10%

OMX 2012
-stökigt
 
OMX 2011
-många korrektioner

OMX 2010
-ett gäng korrektioner
 
OMX 2009
-starkt år, många korrektioner


OMX 2008
-svagt år, massor med stora nedgångar

OMX 2007
-som började väldigt starkt,
men innehöll många korrektioner och slutade svagt


OMX 2006
-ett starkt år med minst en stor korrektion


OMX 2005
-det perfekta börsåret; kraftigt upp utan rekyler
 
 
Innan 2005 var det senaste rekylfria året 1988!
 
 
1988!!!
+52% utan rekyler. Snacka om perfekt år,
men på den tiden ägde ingen några aktier,
särskilt inte efter kraschen i oktober 1987
 
Trots att det 1988 definieras som rekylfritt och index steg med >50%
så föll index nästan 8% i augusti. Det känns det också.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Träna effektivt; minimalt för maximala resultat

Det här är en träningsblogg (men även finans, teknologi, futurism, filosofi och life hacking). Jag lyfter skivstänger varannan dag, inte alltid utan alkohol fortfarande rusande genom ådrorna. Efteråt dricker jag en liter mjölk. Inga dyra tillskott som ändå inte fungerar.

Jag kör få och enkla övningar, alltid med fria vikter. Jag tror på att träna mindre än alla andra, men smart, och på att njuta av all mat jag tycker om. Cardion varierar, men det blir några korta snabba pass på löpbandet i veckan samt några timmars hundpromenad om dagen och enstaka längre löppass utomhus i veckan

Basen i min träning är något som liknar 5x5 i knäböj, marklyft och bänkpress, men jag kompletterar med lite fler och lättare i t.ex. militärpress, dips, rodd och chin-ups.

Mina stats: 46 år, 88kg, 183cm, 142,5 kg bänkpress, 187,5 kg marklyft (och 6x172.5), 155kg knäböj.

Utnyttja "Resurserna" här intill för inspiration. Själva bloggen är annars bara en träningsdagbok samt lite filosoferande om hur man blir en bättre människa.

MOTTO 1: Aldrig kötta - Work smarter, not harder
MOTTO 2: Alltid vila - Träna kort och effektivt 1%, vila 99%
MOTTO 3: Cardio valfritt - Det behövs inte för deff, men en del gillar det. Hoppa över cardio och PW om du tycker att det är tråkigt.

TOO WEIRD TO LIVE, TOO RARE TO DIE
LÅTSAS ATT DU SKA SLUTA EFTER "NÄSTA"