tisdag 10 juni 2014

Aktiemarknaden bygger på att det inte händer något hemskt

Aktiemarknaden idag bygger på några speciella antaganden

1. vinster växer
2. räntorna fortsätter vara extremt låga
3. det inte händer något hemskt

det leder till att:

1. det är billigt att låna till statsskuld/bidrag, konsumtion, bostäder och aktier och företagande, vilket leder till högre vinster. Inte minst gäller att företagen kan drivas med färre personal utan att påverka vinsterna, eftersom folk och länder kan låna till sin konsumtion och statsapparat
2. stigande företagsvinster är ett mycket bättre alternativ än låga eller negativa räntor

Eftersom låga räntor och höga skulder via en komplicerad ekonomisk kedja av bl.a. improduktiva felinvesteringar successivt leder till ekonomiskt stillestånd hämtar sig inte ekonomin. Det får centralbanken att svara med ännu lägre (negativa) räntor och staten med att låna mer.

Spiralen med lägre räntor, högre aktiepriser, svagare ekonomi kan då snurra ett varv till.

Ovanstående har redan hänt. Varv efter varv.

För varje iteration blir situationen allt sämre och lösningen allt mer smärtsam vilket gör att politiker och centralbankirer gräver sig allt djupare i skyttegravarna med låga räntor och stora lån. Förr eller senare kommer dock en kataklysmisk lösning när något specifikt problem blir för stort och minsta vibration kan fälla korthuset.

På 70-talet var det löne- och konsumentprisinflation
På 90-talet var det IT-aktieprisinflation
Förra decenniet var det husprisinflation
Nu är det inflation i alla tillgångspriser (aktier förstås, men inte minst vissa europeiska statsobligationer där räntan är lägre i t.ex. Spanien och Irland än i USA), men nästan deflation på andra hållOm vi fokuserar på punkt tre högst upp (det inte händer något hemskt) kan helt andra saker, s.k. exogena faktorer, katalysera en negativ reaktion när ett problem blivit tillräckligt stort:

naturkatastrofer (jordbävning, flodvåg, vulkanutbrott, storm, nederbörd, temperatur)
krig (Kina, Ryssland, Japan, Nordkorea)
pyramidspel
terrorism

eller t.o.m. något så enkelt som att vinsterna faller, vilket de gör någon gång i varje ekonomisk cykel. Tillväxten i Kina ser t.ex. bräcklig ut.

Om vinsterna skulle minska då faller grundargumentet att aktier är en relativt bättre investering än räntor. Fallande aktiekurser skulle spä på argumenten om att aktier inte är bättre än räntor och fokus kan skifta till tillväxt och absolutvärdering snarare än relativvärdering. Då skulle aktier kunna komma ner till historiskt normala värderingsnivåer igen.

På vägen lär dock politikerna försöka göra om sitt reptrick och blåsa på med extremt stora budgetunderskott samt negativa bankräntor till konsumenter; kanske t.o.m. skuldavskrivningar. Om man har pengar, kontanter och inga lån kan det bli ett helvete.

2 kommentarer:

 1. Vad är ditt tips på hur man skulle agera nu om man har en summa pengar, säg 3 milj, allt på räntekonto eller korta räntefonder och inga lån i övrigt? Skulle du vågat fortsätta stå utanför marknaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker absolut att man ska våga stå utanför i det här läget. Personligen gör jag mycket mer än så och ligger kort marknaden. Det svider förstås men jag vill gärna vara med från början när det faller.

   Du förlorar nästan ingenting (bara inflationen på saker du planerar att köpa i framtiden) på att inte vara med och samtidigt slipper du rasrisken som dagens uppblåsta aktiepriser innebär. Du går förstås miste om utdelningar och prisuppgång, dvs du blir inte rikare, men det är "bara" alternativavkastning; i det här fallet alternativavkastning som påminner om att plocka mynt frmför en ångvält - liten förtjänst och oacceptabel nedsida.

   Just nu kan det se ut som en sweet spot i marknaden: låga räntor, stigande aktiekurser, låg volatilitet, varje nedställ mindre än det förra, centralbankerna på tårna..., men det är också precis när det känns så som toppen är nära. Det kändes precis så här 1999 och 2006 och även om jag inte minns det konkret på samma sätt så var det så 1987 också.

   Det finns så mycket som kan gå fel och systemet är extremt känsligt när det balanserar på spetsen av nollränta. Se marknadsläget som en vikt som står på en pidestal där vikten är lika stor som Price/Sales-talet eller marknadsvärdet/BNPoch pidestalen lika bred som räntan så får du en bild av obalansen.

   Om du ska köpa något nu så är det saker som har gått dåligt, som är bortglömda, oälskade - inte det som står på topp. Du ska således undvika aktier och långa obligationer. Detsamma gäller svenska bostäder och fastigheter. Saker som gått relativt dåligt är t.ex. guld och kinesiska aktiemarknaden.

   Privat har jag i korthet 1) kort OMX, 2) lång guld och guldgruvor, 3) lång en privatinvestering i ett mjukvaruföretag men med en skyddande säljoption till grundaren, 4) lång några hedgefonder i Brummersfären, bl.a. BMS 2xL, 5) lång ett privat kreditupplysningsföretag, 6) lång en obelånad lägenhet (ca 200 m2 vindsvåning i centrala Stockholm)

   Jag har således inte bättre idéer än att "stå utanför", köpa guld eller köpa en väldiversifierad hedgefond med bra track record (jag rekommenderar BMS 2xL som "parkering")

   Radera

Träna effektivt; minimalt för maximala resultat

Det här är en träningsblogg (men även finans, teknologi, futurism, filosofi och life hacking). Jag lyfter skivstänger varannan dag, inte alltid utan alkohol fortfarande rusande genom ådrorna. Efteråt dricker jag en liter mjölk. Inga dyra tillskott som ändå inte fungerar.

Jag kör få och enkla övningar, alltid med fria vikter. Jag tror på att träna mindre än alla andra, men smart, och på att njuta av all mat jag tycker om. Cardion varierar, men det blir några korta snabba pass på löpbandet i veckan samt några timmars hundpromenad om dagen och enstaka längre löppass utomhus i veckan

Basen i min träning är något som liknar 5x5 i knäböj, marklyft och bänkpress, men jag kompletterar med lite fler och lättare i t.ex. militärpress, dips, rodd och chin-ups.

Mina stats: 46 år, 88kg, 183cm, 142,5 kg bänkpress, 187,5 kg marklyft (och 6x172.5), 155kg knäböj.

Utnyttja "Resurserna" här intill för inspiration. Själva bloggen är annars bara en träningsdagbok samt lite filosoferande om hur man blir en bättre människa.

MOTTO 1: Aldrig kötta - Work smarter, not harder
MOTTO 2: Alltid vila - Träna kort och effektivt 1%, vila 99%
MOTTO 3: Cardio valfritt - Det behövs inte för deff, men en del gillar det. Hoppa över cardio och PW om du tycker att det är tråkigt.

TOO WEIRD TO LIVE, TOO RARE TO DIE
LÅTSAS ATT DU SKA SLUTA EFTER "NÄSTA"