måndag 30 juni 2014

GoPro - älska kameran, men aktien då?

Jag gillar verkligen min GoPro-kamera. Jag gillar även "dagens video" som kommer i mailen. Jag gillar deras gratis redigeringsmjukvara som t.o.m. stöder 3D-rendering om man synkar 2st GoPro-kameror. Däremot ifrågasätter jag aktiekursen och på vilken grund folk köper aktien.

Aktien noterades för knappt en vecka sedan och marknadsvärdet är just nu 5 miljarder USD. Vi pratar alltså om en typisk konsumentelektroniktillverkare med i grund och botten en enda produkt. För mig ringer varningsklockor om alla andra stackars KE-företag som sålt coola mp3-spelare, minidiscar, kameror, mobiltelefoner m.m. och som en kort stund haft bra marginaler och tillväxt, men sen snabbt försvunnit när något annat blivit poppis eller funktionaliteten har sugits in i mobiltelefoner.

GoPro växer inte ens särskilt fort så jag vet inte vad det är folk hoppas på. Faktum är att jag vet väldigt lite om företagets finanser öht, så här gäller det att ta det försiktigt. Å andra sidan gäller det nog de flesta aktieägarna också - just de som nu betalar 35 miljarder för ett enproduktföretag med en digitalkamera. Dvs, de borde ta det lite piano, men just nu är rädslan hela tiden större att stå utanför "the next big thing", vilket jag nästan kan lova inte är en vattentät digitalkamera enbart från GoPro.

På prognosen för 2016 värderas dock aktien "bara" till 22 x EV/EBITDA, vilket är ungefär dubbelt så dyrt som för en genomsnittlig aktie, men å andra sidan antas tillväxten bara vara 10%, vilket inte är så mycket bättre än snittet. "Justerat" P/E-tal för 2016 är 41, vilket är högt men inte alls omöjligt att växa in i,... efter några förlorade år som aktieägare.

De här talen är förstås inte i närheten av lika skrämmande som de för t.ex. Amazon, Workday, Arcam eller Netsuite, men visst är det fantastiskt vilken framtidstro folk har, bara för att produkten verkar cool när folk filmar vågsurfning eller terrängcykling. Är det ingen som räknar längre?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Träna effektivt; minimalt för maximala resultat

Det här är en träningsblogg (men även finans, teknologi, futurism, filosofi och life hacking). Jag lyfter skivstänger varannan dag, inte alltid utan alkohol fortfarande rusande genom ådrorna. Efteråt dricker jag en liter mjölk. Inga dyra tillskott som ändå inte fungerar.

Jag kör få och enkla övningar, alltid med fria vikter. Jag tror på att träna mindre än alla andra, men smart, och på att njuta av all mat jag tycker om. Cardion varierar, men det blir några korta snabba pass på löpbandet i veckan samt några timmars hundpromenad om dagen och enstaka längre löppass utomhus i veckan

Basen i min träning är något som liknar 5x5 i knäböj, marklyft och bänkpress, men jag kompletterar med lite fler och lättare i t.ex. militärpress, dips, rodd och chin-ups.

Mina stats: 46 år, 88kg, 183cm, 142,5 kg bänkpress, 187,5 kg marklyft (och 6x172.5), 155kg knäböj.

Utnyttja "Resurserna" här intill för inspiration. Själva bloggen är annars bara en träningsdagbok samt lite filosoferande om hur man blir en bättre människa.

MOTTO 1: Aldrig kötta - Work smarter, not harder
MOTTO 2: Alltid vila - Träna kort och effektivt 1%, vila 99%
MOTTO 3: Cardio valfritt - Det behövs inte för deff, men en del gillar det. Hoppa över cardio och PW om du tycker att det är tråkigt.

TOO WEIRD TO LIVE, TOO RARE TO DIE
LÅTSAS ATT DU SKA SLUTA EFTER "NÄSTA"