måndag 23 juni 2014

Livsförlängning i praktiken

Levnadslängden har ökat genom tiderna. Det har berott på bättre mat, medicin och färre olyckor. Nu närmar vi oss genetiskt maximum tack vare landvinningar inom hälsovård. Jag vet inte var det ligger, men det verkar för vissa gå att bli 125 år trots att man har levt just de senaste ganska tuffa 125 åren. Genetiskt, oförbättrat maximum kanske således är ungefär 150 år om man lever nu - och bestäms av telomerlängden och telomerasfunktionen som avgör när en cell inte längre kan förnya sig.

De flesta dör förstås tidigare i alla fall pga dålig kost, luftföroreningar, solskador, sjukdomar osv. Dessutom blir många gaggiga också. Dementa. De kommande åren tror jag att det är just sjukdomarna vi råder bot på först. Det är inte självklart, det kan t.o.m. gå bakåt om multiresistenta bakerier tillåts spridas för mycket, men det är nog sannolikt att vi hittar botemedel eller bromsmedel mot allt fler sjukdomar. Hjärnan är en tuffare nöt, men en frisk kropp och en aktiv och nyfiken livsstil verkar kunna hålla hjärnan i full gång långt över 100.

Skräddarsydda vacciner, guldplättar i nanostorlek som bränner sönder cancerceller som målsökande robotar och mikroskopiska medicinburar som öppnas vid kontakt med målområdet kan bota. Dessa saker finns redan.

Lab on a chip, mobiltelefonbaserad diagnostisk utrustning (se Tricorder), inbyggda eller klädbaserade uppkopplade mätpunkter noterar och varnar innan olika anfall eller utbrott så åtgärder kan sättas in mycket tidigare. Detta finns också och kommer spridas snabbt kommande 10 åren.

Hundar och konstgjorda näsor kan sniffa sig till cancer i extremt tidigt skede då bot fortfarande finns.

3D-printade organ med de egna generna, genterapi, stamcellsbehandlingar lovar lindring eller bot av synfel, hjärt- och kärlsjukdomar, leverskador, Alzheimers, Parkinson, KOL, njursvikt. Det är snart bara cancer och AIDS kvar som seriöst hotar att förkorta livet under 125-150 år, beroende på ditt genmaterial.

Nu gäller det att utvecklingen blir sådan att livet mellan nu och max 100 år in i framtiden kan förlänga livet utöver den inbyggda genetiska maxpunkten då alla telomerer tagit slut och cellerna dör. Följande vägar är möjliga:

Stamcellsbehandling (helst utan att få cancer - först får man gå till dyra specialläkare, sedan blir det mer och mer en robotgrej, en "pod" man lägger sig i eller salvor och smarta målsökande stamcellspiller som tar ett område i taget)Organbyte - om man kan byta ett organ i taget, inklusive hud och muskler, tex odlade/printade från egna stamceller kan man som med en bil alltid driva kroppen vidare x år till, men man måste hela tiden in till sin robotläkare och byta slitna delar. Frågan är bara hur man gör med hjärnan... Vågar man tro att man kan byta 1-2 miljarder hjärnceller varje år, kanske 5 miljoner st per dag?
Telomerförlängning (utan att råka ge cancer på köpet. Men, hur ska man få telomererna att bli längre? Vad ska man skicka in för "arbetare"? Inom 50 år lär man ha svaret - kanske någon slags proteinbomber, eller blir det till slut nanorobotar som får göra jobbet, ackompagnerade av nanodatorer eller åtminstone kommunikationsutrustning uppkopplad mot datorer utanför kroppen eller t.ex. i matsmältningskanalen)
Cancer är den riktigt stora utmaningen eftersom det är kroppen som angriper sig själv. Celler som växer utan hejd är ungefär motsatsen till celler som dör av telomerer som nått sitt slut. Vem vet, kanske hittar man ett sätt att använda cancern för livsförlängning. Kanske hittar man ett sätt att programmera telomeras att klippa av cancercellernas telomerer. Kanske gör allt tidigare upptäckt av cancer och allt bättre metoder att skära, bränna, svälta (strypa blodflödet) eller förgifta (kemoterapi fast lokalt, målsökande mikroburar eller nanoplättar) att cancer pålitligt kan hållas i schack tills en äkta nanobehandling utvecklas. Med det senare menar jag en svärm nanorobotar som ständigt återställer celler och DNA till sitt ursprungstillstånd. Då skulle alla organ, inklusive hud och hår, kunna vara i valfri genetisk ålder. Hur låter 34? 23? 17? 4? "Babyhy" skulle tappa sin betydelse för alla skulle ha det.

Hjärnkartläggning och uppladdning - cell för cell i hjärnan byts ut eller ackompagneras av en parallell artificiell signalbehandlingsenhet i nanostorlek. När det är fastställt att en parallell signalenhet gör exakt samma sak som sin organiska motsvarighet stängs den organiska av och ersätts av den mekaniska. När hela hjärnan består av artificiella celler med möjlighet till trådlös kommunikation kan man ladda upp alltihop till en robothjärna, eller bara koppla upp sig mot en större hjärna eller bara ta backuper regelbundet.

Kroppen behandlas på motsvarande sätt, där organ efter organ byts ut mot eller körs parallellt med ett bättre och mer robust artificiellt organ. Till slut är hela kroppen en mycket mer robust nanokoltubkonstruktion än dagens kötthög, styrd av en mycket mer kompetent och robust hjärna som tänker en miljon gånger snabbare än den gamla organiska (signaler i en typisk dator går en miljon gånger snabbare än de kemisk-elektriska signaler kroppen använder sig av) och dessutom med möjlighet att koppla upp sig till molnet för ytterligare mångfaldigad kapacitet.

Just hjärnkartläggning med olika metoder är för övrigt en av flera lovande vägar till artificiell intelligens och avkodning av medvetandets algoritmer. Frågan är om man lyckas ta fram en stark AI först som hjälper till med mätning och uppladdning eller om det blir utbyte av hjärnceller och uppladdning som leder till en artificiell intelligens som sedan kan hjälpa oss vidare med teknologiutvecklingen i högre hastighet.

Först byter du ett knä, sedan ett lårben, sedan ryggen, sedan är det njurarnas tur, hjärtat, levern, lungorna, stamcellsterapi för kärlsystemet, grovhuggen "telepati" med artificiella kroppsdelar för förlamade och senare för gamers på jakt efter kickar i virtuella världar (med porrapplikationer och våldsorgier i framkanten). Sen börjar vissa experimentera med olika sätt att externt och internt kopiera och parallellköra hjärncell efter hjärncell tills total uppladdning och backup kan utföras om man så vill.

Ett tag lär man hoppa mellan olika kroppar, artificiella, virtuella och organiska, men med tiden undrar jag om inte de sega gammalmodiga organiska kropparna får stryka på foten. Kanske vill vissa under en övergångsperiod experimentera med att lägga till extra kroppsdelar (4 armar?), olika storlekar på dessa, extrem muskelmassa osv, men inget lär slå att befinna sig i en miljoner gånger smartare och tusentals gånger starkare robotkropp, direktuppkopplad mot nätet - Iron Man kommer te sig som en hopplöst förlegad och efterbliven framtidsvision om kanske bara 100 år.

Då finns t.ex. möjlighet att resa till andra planeter på några minuter eller timmar genom att maila sitt medvetande till en robotbas och när man är klar fusionera minnet med sitt huvudminne. Alternativt kan man byta till sig någon annans minne. Då är man dessutom i stort sett odödlig och inte i behov av vare sig mat eller husrum utan enbart solenergi räcker gott. En backup på Neptunus kanske skulle kännas tryggt om någon etablerar en databas där.

Sen är det bara fantasin som sätter gränserna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Träna effektivt; minimalt för maximala resultat

Det här är en träningsblogg (men även finans, teknologi, futurism, filosofi och life hacking). Jag lyfter skivstänger varannan dag, inte alltid utan alkohol fortfarande rusande genom ådrorna. Efteråt dricker jag en liter mjölk. Inga dyra tillskott som ändå inte fungerar.

Jag kör få och enkla övningar, alltid med fria vikter. Jag tror på att träna mindre än alla andra, men smart, och på att njuta av all mat jag tycker om. Cardion varierar, men det blir några korta snabba pass på löpbandet i veckan samt några timmars hundpromenad om dagen och enstaka längre löppass utomhus i veckan

Basen i min träning är något som liknar 5x5 i knäböj, marklyft och bänkpress, men jag kompletterar med lite fler och lättare i t.ex. militärpress, dips, rodd och chin-ups.

Mina stats: 46 år, 88kg, 183cm, 142,5 kg bänkpress, 187,5 kg marklyft (och 6x172.5), 155kg knäböj.

Utnyttja "Resurserna" här intill för inspiration. Själva bloggen är annars bara en träningsdagbok samt lite filosoferande om hur man blir en bättre människa.

MOTTO 1: Aldrig kötta - Work smarter, not harder
MOTTO 2: Alltid vila - Träna kort och effektivt 1%, vila 99%
MOTTO 3: Cardio valfritt - Det behövs inte för deff, men en del gillar det. Hoppa över cardio och PW om du tycker att det är tråkigt.

TOO WEIRD TO LIVE, TOO RARE TO DIE
LÅTSAS ATT DU SKA SLUTA EFTER "NÄSTA"