onsdag 11 juni 2014

Makrolunch - lösa funderingar om Europas och världens problem

Jag åt lunch på East med en kompis som jobbar på Nomura och med en kollega, men som mer är som en kompis. Nomurakillen jobbar som mäklare/kundansvarig, men i grunden är han makroekonom – en kul person på ca 45 år men som är pigg som en 22-åring – på livet, nya idéer, festande och på makroanalys på djupet.

Just nu driver han tesen att Europa är mycket värre ute än Japan var inför de senaste förlorade decennierna. T.ex. startar Europa på högre statsskuldnivå, större budgetunderskott, lägre räntor och en omvärld med samma problem. Japan kunde dra nytta av en enorm global tillväxt driven av BRICS och historiskt stora räntesänkningar i 20 år, lite på samma sätt som Sverige till stor del räddades av omvärldens tillväxt efter Sveriges kris 1991-94.

På kort sikt pekar han på att ECBs balansräkning minskat väsentligt senaste året, att penningmängden också vikt ned och därmed signalerar att sentimentsundersökningar och därefter BNP inom kort torde följa efter nedåt. Frågan är om ECB kommer svara med en monetär bazooka, eller om förra veckans beslut om negativa inlåningsräntor och nya LTRO-program är tänkt att räcka.

Vi konstaterade att världen ser perfekt ut, börsen tickar på uppåt, folk gör prognoser om förbättrad tillväxt och lägre arbetslöshet, räntan och volatiliteten är extremt låga mm… samtidigt tycker vi alla att det känns som att stå med tårna utanför ett stup – allt är på topp och utsikten är fin, men minsta snedsteg så kommer kraschen. Fast till dess känns det bra så man står kvar, och börsen tickar på med fallande volymer men stigande kurser.
 
Vi diskuterade även vad slutstationen ska bli, eftersom skulderna är ohållbara i nästan alla regioner. Svaret blev att skulderna måste avskrivas så börjar man om igen. Nomura påminde då till kaffet om Kondratieffcykeln som varar 60 år och tar sin start i en ekonomisk kris och accelererar efter stora produktiva kapitalinvesteringar.
 
Avslutningsvis sade han lakoniskt att han ska börja tro att världen är trekantig om euron håller. "Sydeuropavalutorna är minst 50% övervärderade och så länge euron håller ihop krossas deras ekonomier". Om Tyskland ska fortsätta baila ut sydeuropa har till slut alla samma skuldsättningsgrad - och samma som Japan. USA hänger också med till 300% statsskuld... Ingen vacker syn, men säger inte så mycket om vart börsen ska ta vägen tyvärr. En sak är säker (oooops, vad sa jag NU?) och det är att räntan aldrig kan höjas utan att ställa till med kris... så vem ska göra det? Det finns ingen Volcker längre, bara Yellen och Draghi och de är ungefär lika pålitliga som Rudolf von Havenstein.
 
Vill man läsa mer utförliga scenarier googlar man James "Jim" Rickards och tittar särskilt efter currency wars.

2 kommentarer:

 1. Mina tankar har också gått gått så: folk är högt belånade och det vore politiskt självmord att höja räntan (oavsett färg på nuvarande eller nästa regering), därför kommer det inte hända, ingen vågar göra sig impopulär. Hur det skulle fungera i praktiken vet man väl inte riktigt, men konsekvensen lär väl (?) bli att personer utan skulder blir relativt förfördelade kontra de skuldsatta.

  Och, med tanke på ditt inlägg för några dagar sedan, talar inte detta scenario emot en dykning på marknaderna? Det fortsätter som det gjort tidigare, just för att det måste det..?

  Nånting annat, varför kan inte euron hålla om exv USD har hållit? Är det för att de har haft så lång tid på sig att anpassa sina lokala skillnader i delstaterna jämfört med EU?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att trenden ser ut att fortsätta. Den gör det så länge den gör det och ingen viktig har anledning att ändra status quo. Jag tror ändå att det kommer en exogen faktor och skakar om systemet snart. Man kanske inte bör ligga kort givet den analysen, men man bör definitivt inte vara lång när obalanserna är så stora.

   Euron vs USD: olika språk, olika kulturer, olika tillväxtförutsättningar, olika socialförsäkringssystem, dålig rörlighet av framför allt arbetskraft. Sydeuropeerna har levt i 50 år på fallande valutor, nu tvingas de leva i en för stark euro och krossas av det. Man har tillfälligt slätat över problemet med artificiellt låga räntor men underskotten och ineffektiviteten finns kvar och blir bara större.

   Radera

Träna effektivt; minimalt för maximala resultat

Det här är en träningsblogg (men även finans, teknologi, futurism, filosofi och life hacking). Jag lyfter skivstänger varannan dag, inte alltid utan alkohol fortfarande rusande genom ådrorna. Efteråt dricker jag en liter mjölk. Inga dyra tillskott som ändå inte fungerar.

Jag kör få och enkla övningar, alltid med fria vikter. Jag tror på att träna mindre än alla andra, men smart, och på att njuta av all mat jag tycker om. Cardion varierar, men det blir några korta snabba pass på löpbandet i veckan samt några timmars hundpromenad om dagen och enstaka längre löppass utomhus i veckan

Basen i min träning är något som liknar 5x5 i knäböj, marklyft och bänkpress, men jag kompletterar med lite fler och lättare i t.ex. militärpress, dips, rodd och chin-ups.

Mina stats: 46 år, 88kg, 183cm, 142,5 kg bänkpress, 187,5 kg marklyft (och 6x172.5), 155kg knäböj.

Utnyttja "Resurserna" här intill för inspiration. Själva bloggen är annars bara en träningsdagbok samt lite filosoferande om hur man blir en bättre människa.

MOTTO 1: Aldrig kötta - Work smarter, not harder
MOTTO 2: Alltid vila - Träna kort och effektivt 1%, vila 99%
MOTTO 3: Cardio valfritt - Det behövs inte för deff, men en del gillar det. Hoppa över cardio och PW om du tycker att det är tråkigt.

TOO WEIRD TO LIVE, TOO RARE TO DIE
LÅTSAS ATT DU SKA SLUTA EFTER "NÄSTA"