torsdag 3 juli 2014

Guld

Efter att guldpriset släppts fritt 1971 steg det med över 400% på några år. Sedan halverades det nästan på två år. Från den botten i augusti 1976 rusade priset över 700% på några år.

Från lägsta i augusti 1999 till högsta september 2011 steg guldpriset i usd med 663%. Därifrån föll det med knappt 40% på två år.

Nu ser Fred Hickey (The High Tech Stragegist) att förutsättningarna för en "parabolisk blow-off" är liknande de i slutet av 70-talet. Inflationsförväntningarna har börjat pyra de senaste veckorna efter 5-6 år med hämningslöst penningtryckande. Hittills är det bara aktier och fastigheter som stigit i pris, men mat och löner är på gång, liksom inflationsförväntningarna hos gemene man. Därmed närmar sig starten (eller har nyss gått) på andra delen av potentiellt tre st i inflationscykeln (se Murray Rothbard).

Timingen just nu är också bra efter dels en trippelbotten som manifesterat svårigheterna att knäcka priset under en viss nivå, dels tecken på att den nya regeringen i Indien kanske släpper på importrestriktionerna. Dessutom finns ett trettioårigt mönster med mycket starkare andra halvår än första halvår för guldpriset, vilket hänger i hop med skördesäsongen och vissa högtider i just Indien. Det senare kan eventuellt förstärkas i år av extra bra monsunsäsong och skördar.

700% uppgång vore trevligt och skulle ta guldpriset från 1316 till över 10 000 USD/oz. Idag känns det förstås som en orimlig prognos, men givet priset på olja, på Dow Jones, på Feds balansräkning, på vad en rimlig andel guld i en investeringsportfölj kan vara så är faktiskt just 10 000 en slags triangulerad rimlig fundamental kurs för guldet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Träna effektivt; minimalt för maximala resultat

Det här är en träningsblogg (men även finans, teknologi, futurism, filosofi och life hacking). Jag lyfter skivstänger varannan dag, inte alltid utan alkohol fortfarande rusande genom ådrorna. Efteråt dricker jag en liter mjölk. Inga dyra tillskott som ändå inte fungerar.

Jag kör få och enkla övningar, alltid med fria vikter. Jag tror på att träna mindre än alla andra, men smart, och på att njuta av all mat jag tycker om. Cardion varierar, men det blir några korta snabba pass på löpbandet i veckan samt några timmars hundpromenad om dagen och enstaka längre löppass utomhus i veckan

Basen i min träning är något som liknar 5x5 i knäböj, marklyft och bänkpress, men jag kompletterar med lite fler och lättare i t.ex. militärpress, dips, rodd och chin-ups.

Mina stats: 46 år, 88kg, 183cm, 142,5 kg bänkpress, 187,5 kg marklyft (och 6x172.5), 155kg knäböj.

Utnyttja "Resurserna" här intill för inspiration. Själva bloggen är annars bara en träningsdagbok samt lite filosoferande om hur man blir en bättre människa.

MOTTO 1: Aldrig kötta - Work smarter, not harder
MOTTO 2: Alltid vila - Träna kort och effektivt 1%, vila 99%
MOTTO 3: Cardio valfritt - Det behövs inte för deff, men en del gillar det. Hoppa över cardio och PW om du tycker att det är tråkigt.

TOO WEIRD TO LIVE, TOO RARE TO DIE
LÅTSAS ATT DU SKA SLUTA EFTER "NÄSTA"