tisdag 23 september 2014

Långkok det korta sättet

Ibland slår jag till med ett mattips här. Oftast är det extremt simpla saker som spaghetti och köttfärssås, hemmapizza eller ägg med pommes frites. Idag är det minst lika enkelt men ändå lite mer sofistikerat.

Garant säljer ett antal olika långkoksrätter, tillredda med sous vide (dvs man har vakuumförpackat köttet och underflera timmar värmt det i ett kontrollerat vattenbad till exakt önskad temperatur).

En förpackning innehåller 450g rent kött, svenskt, lagat till absolut perfektion. Det räcker till två byggarportioner eller tre mer normala portioner. Idag serverade jag Garants oxkind med rotfrukter (rödbetor, zuccini, potatis, morötter) i ugn samt stekta trattkantareller (se bild nedan).

Jag har för mig att en förpackning kostade ungefär 80kr (dvs ca 178kr/kg)och det tycker jag absolut att det är värt för att slippa tillaga det själv i flera timmar - för att inte tala om att köpa en sous vide för några tusen som dessutom tar upp plats.

Tillagning: Ta fram köttet ur kylen. Sätt ugnen på 175 grader. Skär upp rotfrukterna och lägg dem på en plåt. Ringla olja och smula sönder lite flingsalt ovanpå (cayennepeppar eller tabasco är också gott) och ställ in i ugnen. Det gör inget om den inte nått 175 grader ännu; 125 räcker i starten. Ta bort plasten från köttet, placera det på en ugnssäker form och täck över det med aluminiumfolie. Ställ in formen på ett galler ovanför rotfrukterna när ugnen nått 175 grader. Efter 30 minuter är köttet klart; ta ut allt och servera direkt.

Pris för 3 portioner: ca 100 kr 
2 kommentarer:

 1. Bara bra. Snyggt med stekyta på köttet. Rostade rotfrukter, som jag kallar det där, är otroligt bra käk på alla sätt. Snyggt med rödbetor, ska testas. Gillar man schallotten & vitlök funkar det fint som variation.
  lh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir extra snyggt 12 timmar senare när rödbetorna ska ut :)

   Radera

Träna effektivt; minimalt för maximala resultat

Det här är en träningsblogg (men även finans, teknologi, futurism, filosofi och life hacking). Jag lyfter skivstänger varannan dag, inte alltid utan alkohol fortfarande rusande genom ådrorna. Efteråt dricker jag en liter mjölk. Inga dyra tillskott som ändå inte fungerar.

Jag kör få och enkla övningar, alltid med fria vikter. Jag tror på att träna mindre än alla andra, men smart, och på att njuta av all mat jag tycker om. Cardion varierar, men det blir några korta snabba pass på löpbandet i veckan samt några timmars hundpromenad om dagen och enstaka längre löppass utomhus i veckan

Basen i min träning är något som liknar 5x5 i knäböj, marklyft och bänkpress, men jag kompletterar med lite fler och lättare i t.ex. militärpress, dips, rodd och chin-ups.

Mina stats: 46 år, 88kg, 183cm, 142,5 kg bänkpress, 187,5 kg marklyft (och 6x172.5), 155kg knäböj.

Utnyttja "Resurserna" här intill för inspiration. Själva bloggen är annars bara en träningsdagbok samt lite filosoferande om hur man blir en bättre människa.

MOTTO 1: Aldrig kötta - Work smarter, not harder
MOTTO 2: Alltid vila - Träna kort och effektivt 1%, vila 99%
MOTTO 3: Cardio valfritt - Det behövs inte för deff, men en del gillar det. Hoppa över cardio och PW om du tycker att det är tråkigt.

TOO WEIRD TO LIVE, TOO RARE TO DIE
LÅTSAS ATT DU SKA SLUTA EFTER "NÄSTA"