lördag 13 september 2014

Riskkapitalism

Riskkapitalister och entreprenörer är det som driver ett land framåt. Småföretag står för nästan 100% av nettoökningen av sysselsättningen i alla moderna länder. Riskkapital, dvs kapital som tar risk på nya företag, uppfinningar, verksamheter är förutsättningen för att nya företag ska kunna bildas och växa. Riskkapitalism och entreprenörskap ligger bakom alla intressanta nya företag som uppstått i Silicon Valley t.ex. Tänk Cisco, Google, Facebook, Tesla, SunEdison eller för den skull Apple, Microsoft, Oracle osv...

Tyvärr har det svenska skattesystemets utformning och ett fåtal stora investeringsföretag som kallar sig eller fått epitetet "riskkapitalföretag" smutsat ned begreppet så till den grad att en del väljare som säger sig stå för "rättvis tillväxt", "jobbskapande", "välfärd" m.m. väljer bort de som erbjuder just det, p.g.a. att en del av företrädarna är tydligt för riskkapitalism.

Problemen när det gäller friskolor och vårdföretag som ägs av några av de största investeringsföretagen i Sverige är

1) Investeringsföretagen nätt och jämnt förtjänar att förknippas med riskkapitalism, eftersom de knappt tar någon risk utan bara utnyttjar en slags regulatoriskt och skattemässigt arbitrage som är mer riskminimerande än risktagande
2) Kravspecifikationerna på företagen har varit ogenomtänkta, vilket gjort att vinstoptimeringsmotivationen fått överhanden över kvalitetssäkringen
3) Ränteavdragsreglerna och bristen på solvenskrav och krav på uthållig överlevnadsförmåga gör att vinsterna kan tas ut i skatteparadis och delas ut, utan hänsyn till konkursrisken de år vinsterna uteblir

Riskkapital och entreprenörer som prövar sig fram, hittar nya lösningar, testar nya uppfinningar, försöker optimera resursanvändning, fylla behov man inte visste fanns, utgör grunden för all tillväxt och välfärd vi kunnat åtnjuta sedan den industriella revolutionen. Vi behöver mer riskkapital, fler entreprenörer, fler nya lösningar, mer jobb, bättre och miljövänligare resursanvändande för att skapa en bättre framtid för alla.

För att åstadkomma detta krävs tydliga och stabila ramar och mycket mindre detaljstyrning och byråkrati. Om vård, skola och omsorg ska finansieras med skattemedel krävs emellertid mycket tydliga regler om uthållighet, solvens, ansvar och inte minst motivationssystem för att åstadkomma bättre utbildningsresultat istället för kortsiktig vinstoptimering och konkursrisk. Problemet hittills har varit slarviga politiker med för mycket makt och för lite eftertanke och ansvarstagande.

Och sluta svartmåla riskkapitalism; det är den som ligger bakom alla bekvämligheter och all välfärd vi alla har. Svartmåla däremot gärna de politiker som designat snåriga skattesystem och regelverk som gett upphov till den kortsiktighet investeringsföretagen uppvisat i vinstdrivande välfärdsverksamheter. Där har Alliansen och vänstern gjort lika mycket fel och har lika stort ansvar.

Vad du kan göra imorgon är att lägga din personröst på någon som står för mer frihet och mer ansvar, oavsett vilket parti eller vilken sida du väljer.

3 kommentarer:

 1. Angående venture capital har du läst Peter Thiel´s CS183? http://blakemasters.com/peter-thiels-cs183-startup

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, nej jag har inte läst den. Jag känner emellertid förstås till den. Jag funderar på att skriva en "bekännelse" om alla viktiga verk och författare jag inte har läst, bl.a. Rothbard, Fursten, Art of War, Adam Smith, Darwin, Marx mm

   Radera
  2. Jag svarade på Zero to One. Jag kände inte till CS183. Tack för länken.

   Radera

Träna effektivt; minimalt för maximala resultat

Det här är en träningsblogg (men även finans, teknologi, futurism, filosofi och life hacking). Jag lyfter skivstänger varannan dag, inte alltid utan alkohol fortfarande rusande genom ådrorna. Efteråt dricker jag en liter mjölk. Inga dyra tillskott som ändå inte fungerar.

Jag kör få och enkla övningar, alltid med fria vikter. Jag tror på att träna mindre än alla andra, men smart, och på att njuta av all mat jag tycker om. Cardion varierar, men det blir några korta snabba pass på löpbandet i veckan samt några timmars hundpromenad om dagen och enstaka längre löppass utomhus i veckan

Basen i min träning är något som liknar 5x5 i knäböj, marklyft och bänkpress, men jag kompletterar med lite fler och lättare i t.ex. militärpress, dips, rodd och chin-ups.

Mina stats: 46 år, 88kg, 183cm, 142,5 kg bänkpress, 187,5 kg marklyft (och 6x172.5), 155kg knäböj.

Utnyttja "Resurserna" här intill för inspiration. Själva bloggen är annars bara en träningsdagbok samt lite filosoferande om hur man blir en bättre människa.

MOTTO 1: Aldrig kötta - Work smarter, not harder
MOTTO 2: Alltid vila - Träna kort och effektivt 1%, vila 99%
MOTTO 3: Cardio valfritt - Det behövs inte för deff, men en del gillar det. Hoppa över cardio och PW om du tycker att det är tråkigt.

TOO WEIRD TO LIVE, TOO RARE TO DIE
LÅTSAS ATT DU SKA SLUTA EFTER "NÄSTA"