måndag 15 december 2014

Tar du tid när du tränar?

Hang-ups på siffror

Jag får lätt hang-ups på siffror när jag tränar. Börjar jag mäta en sak har jag svårt att sluta, och sen får jag mentala spärrar som gör att jag vill skapa jämna serier. Det kan vara bra för att tvinga fram extra reps eller set, men det kan också medföra sämre utförande för att nå dit. Eller, ännu värre, att hjärnan bromsar mig när jag nått ett visst antal reps för att få det jämnt eller för att spara kraft till nästa set.

Nu när jag rehabbar (hamstring, handled, axel) kör jag lättare och fler reps och set än normalt. Det gör att jag lätt överskrider min "gräns" på 60 minuter styrketräning varannan dag.

Jag tar ofta tid på mina pass och mina setvilor. Nu tar jag dessutom tid på mina övningar för att se att jag inte smyger in tidsförluster i seten eller setvilorna. Jag vet inte om det är bra eller dåligt, men det piskar i alla fall på mig lite, så musklerna får kämpa med kort återhämtning och syrebrist.


7 set till positiv failure, 62 reps bänkpress tar 15 minuter

T.ex. klockade jag mina 7 set till positiv failure i bänkpress på 80kg till 15 minuter inklusive vila. Fem set skivstångsrodd till positiv failure tog 10 minuter och 9 set bicepscurls tog 14 minuter. Sen var jag lite långsam mellan övningarna samt hade uppvärmningsset så styrkedelen av passet tog ändå 55 minuter.


Joggingen skvallrar om att den akuta och subakuta läkeprocessen har gått bra

Jag joggar fortfarande försiktigt och kör inga minuter på 20 km/h eller ens 15 km/h för den delen. I gengäld joggar jag dubbelt så länge som normalt. Det känns inte alls, eller nästan inte alls i "hamstern" (baksida lår) så nu är jag snart redo för dynamisk stretching av låret.


Testa självmassage av hamstern

Igår provade jag med djupmassage med hjälp av en tennisboll som jag satt på. Testa! Gå liksom in från utsidan så tennisbollen jobbar sig in mitt på hamstern från sidan när du sitter på den på en stol. Testa även att göra några leg extensions under tiden.

Löpband 12 km/h 10min (2km)
Bänkpress: 20kg *20, 50kg *15, 80kg*17, 10, 7, 7, 8, 7, 6
Skivstångsrodd: 20*20, 65kg*20, 15, 12, 10, 10
Biceps: 20kg *10, 30kg *5, 35kg *8,8,6, 30kg *6,6,6, 25kg *8,8,8

17-reppare känns kanske lite onödigt försiktigt i bänken. NU kan jag nog börja ta i lite mer. Hamstern verkar hålla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Träna effektivt; minimalt för maximala resultat

Det här är en träningsblogg (men även finans, teknologi, futurism, filosofi och life hacking). Jag lyfter skivstänger varannan dag, inte alltid utan alkohol fortfarande rusande genom ådrorna. Efteråt dricker jag en liter mjölk. Inga dyra tillskott som ändå inte fungerar.

Jag kör få och enkla övningar, alltid med fria vikter. Jag tror på att träna mindre än alla andra, men smart, och på att njuta av all mat jag tycker om. Cardion varierar, men det blir några korta snabba pass på löpbandet i veckan samt några timmars hundpromenad om dagen och enstaka längre löppass utomhus i veckan

Basen i min träning är något som liknar 5x5 i knäböj, marklyft och bänkpress, men jag kompletterar med lite fler och lättare i t.ex. militärpress, dips, rodd och chin-ups.

Mina stats: 46 år, 88kg, 183cm, 142,5 kg bänkpress, 187,5 kg marklyft (och 6x172.5), 155kg knäböj.

Utnyttja "Resurserna" här intill för inspiration. Själva bloggen är annars bara en träningsdagbok samt lite filosoferande om hur man blir en bättre människa.

MOTTO 1: Aldrig kötta - Work smarter, not harder
MOTTO 2: Alltid vila - Träna kort och effektivt 1%, vila 99%
MOTTO 3: Cardio valfritt - Det behövs inte för deff, men en del gillar det. Hoppa över cardio och PW om du tycker att det är tråkigt.

TOO WEIRD TO LIVE, TOO RARE TO DIE
LÅTSAS ATT DU SKA SLUTA EFTER "NÄSTA"