måndag 12 januari 2015

Därför ska du inte sälja dina aktier nu

OK, luring. Det här inlägget handlar om varför jag tycker att alla sunda investerar bör sälja sina aktier så fort de bara kan, men det finns också en liten passus om varför man eventuellt inte ska göra det (om man tänkte behålla aktierna i 100 år och i stort sett aldrig titta på dem)

En gång i veckan säger dr Hussman ungefär följande:

Vid ytterst få tillfällen i historien är aktiemarknaden samtidigt:


  • Övervärderad
  • Överköpt
  • Superoptimistisk


De tillfällena har alltid följts av tio år på börsen med mycket låg avkastning. De gångerna denna låga avkastning inte har varit riktigt lika låg som förutspått har istället de nästföljande tio åren blivit sämre i motsvarande grad.

"Problemet" med syndromet har varit att trots övervärdering, överköpthet och superoptimism så har börsen ibland fortsatt att ticka på uppåt. Delvis samma faktorer som tog börsen till extrema nivåer har helt enkelt fortsatt att driva på den uppåt. The trend is your friend... Efterräkningen kommer förstås i alla fall förr eller senare, men de där åren då en kraftigt övervärderad aktiemarknad blir superövervärderad är förstås inte så roliga om man står utanför eller är kort.

Hussman har gått igenom 100 års marknadsinformation och då noterat följande tillägg till modellen. Man kan observera investerarkollektivets risktolerans via variabler som räntespreadar (bl.a. skillnad mellan högriskobligationer och 'riskfria' statsobligationer) och s.k. tekniska marknadsfaktorer (värderingsspreadar mellan olika branscher och företag mm). När spreadarna är små och de tekniska faktorerna välsamlade har marknaden hög riskaptit. När spreadarna stiger och de tekniska faktorerna blir mer kaotiska minskar risktoleransen och snart kan säljande ge upphov till mer säljande.


  • Spreadar
  • Marknadsinterna tekniska faktorer


De senaste åren har marknaden varit extrem dyr och för det mesta överköpt och superoptimistisk. Syndromet har tillhört den värsta procenten av iakttagelser under 100 år, dvs inklusive tidpunkterna inför krascherna 1929, 1972, 1987, 1998, 2000 och 2007. Ändå har börsen gått som på räls i en fin diagonal linje uppåt, i stort set utan väsentliga rekyler nedåt.

Det har berott på hög risktoleras och ointresse och ovilja att parkera pengarna i nollräntesparande. Kontanter har setts som en underlägsen tillgång. Detta har berott på två saker: 1) man har fått 'bevis' för att det är rätt beslut i och med att börsen har gått upp så länge tidigare. 2) investerarna har (felaktigt) trott att QE (penningtryckande) ska ha effekten att trycka upp aktiekurserna och kanske även ge stöd till ekonomin. Detta är enbart psykologiska effekter och verkligheten kommer ikapp förr eller senare, när investerarkollektivet inser att man faktiskt kan förlora pengar på aktier också och kontanter istället ses som en överlägsen tillgång och aktier som en risk.

I höst och vinter har spreadarna gått isär och de tekniska faktorerna blivit mer stökiga. När det har sett ut så historiskt har en kraftig börsnedgång snart inletts.

Punkt. Slut.


Observera dock att jag inte "följer" Hussman för att han talar om för mig när jag ska köpa eller sälja. 

Det ska inte du heller.

Ingen ska egentligen lyssna på köp- eller säljråd från någon. Däremot kan man med fördel samla modeller, pusselbitar, till sin egen analys av läget och investeringsmöjligheterna. Hussmans modell är särskilt bra eftersom den:


  • Är extremt öppen och tydlig
  • Fungerar på ett århundrade av historiska data med hög avkastning och små drawdowns


Dock ska man ha klart för sig att det funkar ganska bra att bara köpa och behålla aktier i hundra år också.

Visserligen är det så att som det ser ut just idag lär man få 10 riktigt sura år först, men sen får man 100 år med blandat plus och minus som spär ut de första tio åren ganska bra. Det där blandat plus och minus tycker en del är stressande för att de tittar på sin portfölj flera gånger under den tioårsperioden. För dem passar det inte att köra Buy and Hold.

Även Buy and Hold-människor kan ibland fundera på att byta strategi, t.ex. när BAH har fungerat riktigt bra relativt Köp Lågt Sälj Högt.modeller som Hussmans i t.ex. 5 år - som nu. Hade de gjort det de senaste 100 åren hade det lönat sig rejält. Hussmanmänniskor som vill byta till BAH kan istället göra det just när KLSH gått mycket bättre än BAH en handfull år eller två.

Det trista med BAH är emellertid alltid att man tvingas följa med ända ned i botten i alla marknadskrascher och om man lockas eller tvingas att sälja där så försvinner allt det positiva med modellen. Det trista med KLSH är att man missar den sista sköna haussevågen ill toppen eftersom man i stort sett alltid säljer för tidigt.

Läs t.ex. Hussmans senaste veckobrev för en rejäl sammanfattning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Träna effektivt; minimalt för maximala resultat

Det här är en träningsblogg (men även finans, teknologi, futurism, filosofi och life hacking). Jag lyfter skivstänger varannan dag, inte alltid utan alkohol fortfarande rusande genom ådrorna. Efteråt dricker jag en liter mjölk. Inga dyra tillskott som ändå inte fungerar.

Jag kör få och enkla övningar, alltid med fria vikter. Jag tror på att träna mindre än alla andra, men smart, och på att njuta av all mat jag tycker om. Cardion varierar, men det blir några korta snabba pass på löpbandet i veckan samt några timmars hundpromenad om dagen och enstaka längre löppass utomhus i veckan

Basen i min träning är något som liknar 5x5 i knäböj, marklyft och bänkpress, men jag kompletterar med lite fler och lättare i t.ex. militärpress, dips, rodd och chin-ups.

Mina stats: 46 år, 88kg, 183cm, 142,5 kg bänkpress, 187,5 kg marklyft (och 6x172.5), 155kg knäböj.

Utnyttja "Resurserna" här intill för inspiration. Själva bloggen är annars bara en träningsdagbok samt lite filosoferande om hur man blir en bättre människa.

MOTTO 1: Aldrig kötta - Work smarter, not harder
MOTTO 2: Alltid vila - Träna kort och effektivt 1%, vila 99%
MOTTO 3: Cardio valfritt - Det behövs inte för deff, men en del gillar det. Hoppa över cardio och PW om du tycker att det är tråkigt.

TOO WEIRD TO LIVE, TOO RARE TO DIE
LÅTSAS ATT DU SKA SLUTA EFTER "NÄSTA"