lördag 24 januari 2015

Matematik eller dagfylla?

DAGFYLLA?

I morse fick jag frågan om jag ville hänga med på en dagfest 12-18. SJÄLVKLART hade jag lust med det. Däremot ville jag uppenbarligen inte (eftersom jag inte var med på festen).

Jämför med frågan om en femåring har lust att äta upp en marshmallow eller om han vill ha två istället fast en kvart senare.


MATEMATIK

Istället pluggade jag matte med en kompis dotter som går i gymnasiet: rationella funktioner, polynomfaktorisering, konjugatregeln, pq-metoden, när en funktion inte är definierad och sånt.

Jag var så pedagogisk jag bara kan - ritade vattenkannor med vatten som hälldes upp i olika mått, bollar med relativa storlekar, "översatte" matematikmumbojumbon till normal svenska och förklarade "vad de egentligen frågade efter" och att det nästan alltid var samma sak (typ: När är täljaren noll eller När är nämnaren noll).

Våra två timmar var tuffa för henne (fatta att fokusera i två timmar med en mattegubbe som är kompis med ens mamma medan mamman är i samma rum), men kanske ännu tuffare för mig. Tänk på att de första som lärde sig matte lärde sig själva utan lärare. Det visar att det är lättare att lära sig än att lära ut (eh, eller...?).


Lite anteckningar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Träna effektivt; minimalt för maximala resultat

Det här är en träningsblogg (men även finans, teknologi, futurism, filosofi och life hacking). Jag lyfter skivstänger varannan dag, inte alltid utan alkohol fortfarande rusande genom ådrorna. Efteråt dricker jag en liter mjölk. Inga dyra tillskott som ändå inte fungerar.

Jag kör få och enkla övningar, alltid med fria vikter. Jag tror på att träna mindre än alla andra, men smart, och på att njuta av all mat jag tycker om. Cardion varierar, men det blir några korta snabba pass på löpbandet i veckan samt några timmars hundpromenad om dagen och enstaka längre löppass utomhus i veckan

Basen i min träning är något som liknar 5x5 i knäböj, marklyft och bänkpress, men jag kompletterar med lite fler och lättare i t.ex. militärpress, dips, rodd och chin-ups.

Mina stats: 46 år, 88kg, 183cm, 142,5 kg bänkpress, 187,5 kg marklyft (och 6x172.5), 155kg knäböj.

Utnyttja "Resurserna" här intill för inspiration. Själva bloggen är annars bara en träningsdagbok samt lite filosoferande om hur man blir en bättre människa.

MOTTO 1: Aldrig kötta - Work smarter, not harder
MOTTO 2: Alltid vila - Träna kort och effektivt 1%, vila 99%
MOTTO 3: Cardio valfritt - Det behövs inte för deff, men en del gillar det. Hoppa över cardio och PW om du tycker att det är tråkigt.

TOO WEIRD TO LIVE, TOO RARE TO DIE
LÅTSAS ATT DU SKA SLUTA EFTER "NÄSTA"