fredag 20 februari 2015

Aktier 101

Aktiemarknaden ser framåt och värderar framtiden för företagen/ekonomin som utgör basen för kurserna.

I juni 2013 t.ex. så såg marknaden hur svag ekonomin skulle bli 2015
Nu, i februari 2015 så ser förstås marknaden hur stark ekonomin kommer bli 2017Enda problemet med resonemanget är att grafen inte visar börsen mot den faktiska ekonomin, utan börsen mot förväntningarna på ekonomin. I juni 2013 var prognosen för global BNP år 2015 att den skulle växa med 3,25%. Sedan dess har den förväntade lobala tillväxttakten för samma år, 2015, sjunkit till 2,73%.

Men, i den magiska aktievärlden (+25%) gör det inget. För om det inte finns positiva nyheter så finns det negativa nyheter och då finns det centralbanker som trycker pengar. Ergo: ju sämre det ser ut, desto bättre kommer det se ut sen, när de nytryckta pengarna får fart. När som helst, nu...

Alltså, grafen ovan är inte ett bevis på hur smart och förutseende aktiemarknaden är, snarare tvärtom.
---
I samma magiska värld så följer svag avkastning på hög avkastning i ett över långa tidsperioder ganska förutsägbart mönster.

Grafen nedan är tyvärr helt oläsbar för den som inte vet vad den innehåller, men i korthet visar den att givet vissa variabler så kan man göra hyggliga prognoser på hur avkastningen blir de kommande TIO åren. Hela tiden rullande, dvs inte i diskreta på varandra följande decennier. Vilken punkt som helst på kurvan utgör en uppskattning för de kommande tio åren, tex 16 februari 2015 till 15 februari 2025.

Grafen visar hur väl den faktiska aktieavkastningen de senaste tio åren (den kortaste, ljusblå kurvan som går till 2005) följer dessa prognoser (dvs alla andra färger, som går ända ut till 2015 och alltså utgör prognoser för den genomsnittliga årsavkastningen till 2025).

På 70-talet blev den faktiska avkastningen sämre än prognosen och de senaste 10 åren bättre än prognosen var 2005.

En intressant iakttagelse är att börsen överträffade förväntningarna 1990-99, men kompenserade med att underträffa 1999-2009. Nu har den överträffat igen 2005-2015 (tack vare allmän hausse och religiös tro på effekterna av money printing).

Prognoserna är fortfarande positiva, dvs man kan förvänta sig att kursutveckling på kanske -1% om året kompenseras med 2% utdelning om året för en totalavkastning om ca 1% om året de kommande tio åren - dock förstås med normala kursfluktuationer under tiden, vilket under en tioårsperiod med utgångspunkt i dagens värderingar sannolikt betyder en eller två halveringar på vägen.

GULD
Med minusränta på banken och 1% avkastning på 10-årsobligationer kanske faktiskt guld är ett alternativ även för mannen på gatan?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Träna effektivt; minimalt för maximala resultat

Det här är en träningsblogg (men även finans, teknologi, futurism, filosofi och life hacking). Jag lyfter skivstänger varannan dag, inte alltid utan alkohol fortfarande rusande genom ådrorna. Efteråt dricker jag en liter mjölk. Inga dyra tillskott som ändå inte fungerar.

Jag kör få och enkla övningar, alltid med fria vikter. Jag tror på att träna mindre än alla andra, men smart, och på att njuta av all mat jag tycker om. Cardion varierar, men det blir några korta snabba pass på löpbandet i veckan samt några timmars hundpromenad om dagen och enstaka längre löppass utomhus i veckan

Basen i min träning är något som liknar 5x5 i knäböj, marklyft och bänkpress, men jag kompletterar med lite fler och lättare i t.ex. militärpress, dips, rodd och chin-ups.

Mina stats: 46 år, 88kg, 183cm, 142,5 kg bänkpress, 187,5 kg marklyft (och 6x172.5), 155kg knäböj.

Utnyttja "Resurserna" här intill för inspiration. Själva bloggen är annars bara en träningsdagbok samt lite filosoferande om hur man blir en bättre människa.

MOTTO 1: Aldrig kötta - Work smarter, not harder
MOTTO 2: Alltid vila - Träna kort och effektivt 1%, vila 99%
MOTTO 3: Cardio valfritt - Det behövs inte för deff, men en del gillar det. Hoppa över cardio och PW om du tycker att det är tråkigt.

TOO WEIRD TO LIVE, TOO RARE TO DIE
LÅTSAS ATT DU SKA SLUTA EFTER "NÄSTA"