tisdag 3 februari 2015

Husägandet i USA har normaliserats, när är det börsens tur?

HUSÄGANDET HAR TILL SLUT NORMALISERATS

Jag behövde bara vänta 15 år...

Med lätt illamående minns jag hur vi på Futuris (Brummer) var alldeles för tidiga med att spå slutet på USAs husbubbla.

Den här grafen över husägande i USA visar tydligt hur man redan i början på år 2000 kunde se att det inte stod rätt till. Husägandet hade uppenbarligen nått historiskt ansträngda nivåer (felet var f.ö. ny lagstiftning signerad Bill Clinton samt förstås Greenspans lågräntepolitik)När ägandet fortsatte uppåt efter 9/11 (terrorattentatet på Twin Towers i New York 2001), pga ännu lägre räntor, var det ställt bortom alla tvivel att husmarknaden befann sig i en bubbla som skulle krascha förr eller senare.

Tyvärr tvingades jag idissla detta hela vägen upp för börsen 2003-2007.

Det var nämligen så djävligt att:

  • Husägandet såg sjukt ut redan år 2000 men vände inte nedåt förrän 2004
  • Huspriserna (genomsnitt) fortsatte upp ända till 2006
  • Aktiemarknaden toppade inte förrän 2007
  • Den riktiga nedgången för aktier pga den kraschade husbubblan tog inte fart förrän 2008


Nu har husägandet normaliserats, kanske t.o.m. hamnat lite lågt, men jag undrar ändå vad som händer om även räntorna ska normaliseras kommande 5-10 år, eller t.o.m. skjuta över målet. Hur stort blir husägandet om boräntan är 8% istället för 2%?


NÄR NORMALISERAS BÖRSEN?

Likadant som det kändes med husmarknaden då känns det med (världs)ekonomin och börsen idag. Hur länge ska man behöva vänta på en normalisering liksom?

S&P 500 över 10 år ser ut som husägandet gjorde t.ex. år 2004, eller S&P 500 självt år 2007:

Notera hur liten kraschen 2008 ser ut
pga den enorma hausse som följt sedan dess

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Träna effektivt; minimalt för maximala resultat

Det här är en träningsblogg (men även finans, teknologi, futurism, filosofi och life hacking). Jag lyfter skivstänger varannan dag, inte alltid utan alkohol fortfarande rusande genom ådrorna. Efteråt dricker jag en liter mjölk. Inga dyra tillskott som ändå inte fungerar.

Jag kör få och enkla övningar, alltid med fria vikter. Jag tror på att träna mindre än alla andra, men smart, och på att njuta av all mat jag tycker om. Cardion varierar, men det blir några korta snabba pass på löpbandet i veckan samt några timmars hundpromenad om dagen och enstaka längre löppass utomhus i veckan

Basen i min träning är något som liknar 5x5 i knäböj, marklyft och bänkpress, men jag kompletterar med lite fler och lättare i t.ex. militärpress, dips, rodd och chin-ups.

Mina stats: 46 år, 88kg, 183cm, 142,5 kg bänkpress, 187,5 kg marklyft (och 6x172.5), 155kg knäböj.

Utnyttja "Resurserna" här intill för inspiration. Själva bloggen är annars bara en träningsdagbok samt lite filosoferande om hur man blir en bättre människa.

MOTTO 1: Aldrig kötta - Work smarter, not harder
MOTTO 2: Alltid vila - Träna kort och effektivt 1%, vila 99%
MOTTO 3: Cardio valfritt - Det behövs inte för deff, men en del gillar det. Hoppa över cardio och PW om du tycker att det är tråkigt.

TOO WEIRD TO LIVE, TOO RARE TO DIE
LÅTSAS ATT DU SKA SLUTA EFTER "NÄSTA"