onsdag 18 mars 2015

Kan börsen rimligen falla 30% i år?

Svar i kommentarsfältet på en fråga om börsen

Toppen infinner sig när man minst anar det. Det ringdes ingen klocka på börgolvet i mars 2000 eller juni 2007 som talade om att nu är det dags för en halvering. Tvärtom var alla som gladast och mest optimistiska just då

Likheterna är många mellan de två senaste topparna och nu,... men även skillnaderna.

Räntesänkningar har i sig ingen makt över börsen. Kolla gärna t.ex. Feds policyränta under 2001 respektive 2008 som sänktes hela vägen ned till botten.

Att Ingves har flaggat för mer gör mest att det diskonteras redan nu. Uppgången idag saknar t.ex. alla proportioner till sänkningen på 15bps.

Det jobbiga är förstås att börsen var dyr redan 1999, men steg ändå med 100% till. Frågan är om detta redan har hänt i den här cykeln eller om vi har mycket uppgång framför oss innan köptrycket är uttömt.

Det går inte att svara på, eftersom det bara handlar om psykologi.

Ett sista tröstens ord: Ingen BEHÖVER bli rik (snabbt).


Det är aldrig BRÅTTOM att investera

Bara för att börsen stiger 100-200% ibland betyder inte att man måste haka på för att inte bli fattig eller olycklig. 

Tvärtom brukar det vara så att när man till slut kastar in handduken och köper för att alla andra gör det och för att det känns bråttom så är det då man FÖRLORAR pengar, vilket är mycket värre än att bara gå miste om att tjäna pengar.

MEN, om du hittar enstaka aktier som du själv kan räkna lite enkelt på och se att det ser rimligt ut över tid. Köp dem redan nu, och köp mer när det rasar, men köp inte hela börsen bara för att den har rusat, utan att kolla värderingen noga.

Om det ska/kan rasa 30% innan året är slut. Ja, absolut, men det är nog bara jag som skulle våga svara ja på den frågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Träna effektivt; minimalt för maximala resultat

Det här är en träningsblogg (men även finans, teknologi, futurism, filosofi och life hacking). Jag lyfter skivstänger varannan dag, inte alltid utan alkohol fortfarande rusande genom ådrorna. Efteråt dricker jag en liter mjölk. Inga dyra tillskott som ändå inte fungerar.

Jag kör få och enkla övningar, alltid med fria vikter. Jag tror på att träna mindre än alla andra, men smart, och på att njuta av all mat jag tycker om. Cardion varierar, men det blir några korta snabba pass på löpbandet i veckan samt några timmars hundpromenad om dagen och enstaka längre löppass utomhus i veckan

Basen i min träning är något som liknar 5x5 i knäböj, marklyft och bänkpress, men jag kompletterar med lite fler och lättare i t.ex. militärpress, dips, rodd och chin-ups.

Mina stats: 46 år, 88kg, 183cm, 142,5 kg bänkpress, 187,5 kg marklyft (och 6x172.5), 155kg knäböj.

Utnyttja "Resurserna" här intill för inspiration. Själva bloggen är annars bara en träningsdagbok samt lite filosoferande om hur man blir en bättre människa.

MOTTO 1: Aldrig kötta - Work smarter, not harder
MOTTO 2: Alltid vila - Träna kort och effektivt 1%, vila 99%
MOTTO 3: Cardio valfritt - Det behövs inte för deff, men en del gillar det. Hoppa över cardio och PW om du tycker att det är tråkigt.

TOO WEIRD TO LIVE, TOO RARE TO DIE
LÅTSAS ATT DU SKA SLUTA EFTER "NÄSTA"