torsdag 12 mars 2015

Trollar om aktier på Flashback under signaturen Ture Masing :)Hej, hej, kära dagbok

Idag försöker jag förstå mig på aktier.

Sandvik är ett världsledande verkstadsföretag med stadig vinst- och kassaflödesgenerering, lång historik, stark global ställning, hygglig tillväxt över tid och en bra utdelning (4%). De handlas till 1,3 gånger sin årsomsättning. P/E-talet på 19x känns förstås lite dyrt så här på toppen av en cykel, men på det stora hela kanske man får acceptera det i dagens nollränteläge om man ska vara med och spela. Kursen har stått stilla i flera år, men man har ju trots allt fått utdelning och det känns ganska tryggt.

Sen finns ett litet, nästan okänt, företag som heter Arcam som enligt Avanzas siffror inte delar ut något, handlas till 8,3 gånger omsättningen och P/E x50. Historiskt har kursen rört sig otäckt mycket och har senaste året ca halverats från 311 till 159 kr.

Hur ska jag tänka? Kan Arcam halveras igen? Ture Masing säger det. Eller kan den dubblas och således gå tillbaka till den gamla toppen? ManManne säger det, men är verkligen P/S x17 och P/E x100 något rimligt att sikta på? Jo, förresten, ledningen säljer sina aktier och har slutat ge detaljinformation om företagets order. Ska jag se det som positiva tecken? Och vad gör jag om börsen helt oväntat skulle vända nedåt efter 6 års hausse? Kan Arcam dras med nedåt då, eller är det sant att aktien är immun?

Tack och hej, leverpastej.


1 kommentar:

Träna effektivt; minimalt för maximala resultat

Det här är en träningsblogg (men även finans, teknologi, futurism, filosofi och life hacking). Jag lyfter skivstänger varannan dag, inte alltid utan alkohol fortfarande rusande genom ådrorna. Efteråt dricker jag en liter mjölk. Inga dyra tillskott som ändå inte fungerar.

Jag kör få och enkla övningar, alltid med fria vikter. Jag tror på att träna mindre än alla andra, men smart, och på att njuta av all mat jag tycker om. Cardion varierar, men det blir några korta snabba pass på löpbandet i veckan samt några timmars hundpromenad om dagen och enstaka längre löppass utomhus i veckan

Basen i min träning är något som liknar 5x5 i knäböj, marklyft och bänkpress, men jag kompletterar med lite fler och lättare i t.ex. militärpress, dips, rodd och chin-ups.

Mina stats: 46 år, 88kg, 183cm, 142,5 kg bänkpress, 187,5 kg marklyft (och 6x172.5), 155kg knäböj.

Utnyttja "Resurserna" här intill för inspiration. Själva bloggen är annars bara en träningsdagbok samt lite filosoferande om hur man blir en bättre människa.

MOTTO 1: Aldrig kötta - Work smarter, not harder
MOTTO 2: Alltid vila - Träna kort och effektivt 1%, vila 99%
MOTTO 3: Cardio valfritt - Det behövs inte för deff, men en del gillar det. Hoppa över cardio och PW om du tycker att det är tråkigt.

TOO WEIRD TO LIVE, TOO RARE TO DIE
LÅTSAS ATT DU SKA SLUTA EFTER "NÄSTA"