måndag 4 maj 2015

Försöker köra tung bänk inför ny maxning

Försöker köra tung bänk, men det går halvdant

Bänk 20*15, mobility, 40*10, mob, 65*5, m, 80*3, m, 92.5*2, 105*1, 112.5*1, 122.5kg *2,2-,2-
Mark: 20,60,100,130,152.5*4,4,4 (behärskat, fanns mer att ge men jag var lite vinglig och vill som vanligt inte utmana hamstern för mycket i onödan)
Biceps: 20*10, 40*7,7,7,7,5,4,4,4 (den här perioden siktar jag på mer biceps)
Chins (utan vikt): 5,5,5
Mage: 20+20+20 supersetmedley
Mobility: squat, psoas, hamstring, ljumske, bröstrygg, axlar

Dagens podcast (Freakonomics 30/4 2015)

Barn har en holistisk, "bred" uppmärksamhet medan vuxna är fokuserade på en sak i taget. Anteckningar från programmet om man vill försöka utnyttja kraften i att tänka som ett barn:

 • ha kul (en 8-åring kan lätt spela komplicerade datorspel i 8 timmar men inte jobba i kassan på McD) - anställ hellre någon som verkar gilla det de gör hellre än de som är ambitiösa och ser det som ett jobb.
  • I början, när jag fortfarande jobbade, ville jag bara förstå vad företagen gjorde och jag ville hitta den bästa modellen jag kunde för att förklara ekonomin bakom. Då kan man säga att jag hade kul och verkligen gillade vad jag gjorde och blev därför också bra.
 • var bred (barn genomskådar mycket lättare en magiker; barn hittar snabbare, eller öht, en fullt synlig person på ett ovanligt ställe; barn är som FoU-avdelningen på ett företag och vuxna håller på med produktion och marknadsföring).
  • Som analytiker eller förvaltare måste man t.ex. ibland kunna ha laserfokus och ibland vara öppen för helt nya vinklar. Jag kan tänka mig att det gäller i alla kreativa yrken.
 • ställ enkla, raka, "dumma" frågor (det är lättare att göra som ny och outsider, för snart känner mig sig dum när man gör det. 
  • Det här var inte minst viktigt när jag var IT-analytiker på sell-side 1994-2000)
 • Ignorera tumregler och börja istället från början utan antaganden; tänk utanför lådan
  • Det här tar ofta för lång tid i de flesta yrken, men om du är forskare eller förvaltare med många års investeringshorisont (minst en hel börscykel) är det ett bra tips att tänka om helt.

Tips: lyssna på enbart basen i Bachs flöjtsonater för att öva upp det barnlika sinnet med ett bredare uppmärksamhetsområde. Lyckas du lyssna på bara basen framträder liksom resten av musiken i sin helhet, men se upp - det är lätt att fångas av flöjten och tappa basen. 

Det här påminner mig om 3D-bilder man ska titta på men fokusera blicken några dm bortom pappret man tittar på - det är samma slags ofokuserade fokusövning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Träna effektivt; minimalt för maximala resultat

Det här är en träningsblogg (men även finans, teknologi, futurism, filosofi och life hacking). Jag lyfter skivstänger varannan dag, inte alltid utan alkohol fortfarande rusande genom ådrorna. Efteråt dricker jag en liter mjölk. Inga dyra tillskott som ändå inte fungerar.

Jag kör få och enkla övningar, alltid med fria vikter. Jag tror på att träna mindre än alla andra, men smart, och på att njuta av all mat jag tycker om. Cardion varierar, men det blir några korta snabba pass på löpbandet i veckan samt några timmars hundpromenad om dagen och enstaka längre löppass utomhus i veckan

Basen i min träning är något som liknar 5x5 i knäböj, marklyft och bänkpress, men jag kompletterar med lite fler och lättare i t.ex. militärpress, dips, rodd och chin-ups.

Mina stats: 46 år, 88kg, 183cm, 142,5 kg bänkpress, 187,5 kg marklyft (och 6x172.5), 155kg knäböj.

Utnyttja "Resurserna" här intill för inspiration. Själva bloggen är annars bara en träningsdagbok samt lite filosoferande om hur man blir en bättre människa.

MOTTO 1: Aldrig kötta - Work smarter, not harder
MOTTO 2: Alltid vila - Träna kort och effektivt 1%, vila 99%
MOTTO 3: Cardio valfritt - Det behövs inte för deff, men en del gillar det. Hoppa över cardio och PW om du tycker att det är tråkigt.

TOO WEIRD TO LIVE, TOO RARE TO DIE
LÅTSAS ATT DU SKA SLUTA EFTER "NÄSTA"