Aktier

Ett mantra som jag har är att man inte gör bättre placeringar för att man forcerar sig att läsa fort. Det finns inget att vinna på att försöka läsa allt. Då blir det bara fort och fel. Faktum är att man behöver nästan inte kunna någonting för att klara sig bra på börsen så länge man håller huvudet kallt.

I princip ska man svara på tre saker:

VAD man ska investera i (tillgångsklass [räntor, aktier, råvaror, fastigheter mm], index, enstaka instrument)
HUR man ska investera (KÖP, SÄLJ, INGETDERA)
NÄR (minut, timme, dag, vecka, månad, kvartal, halvår, år, decennium)

Det är i tidsaspekten (dvs hur ofta man ska ta besluten) som mantrat kommer in. Det finns t.ex. ingen anledning att försöka tävla med robothandlarna som läser nyheter automatiskt på en mikrosekund. Det finns öht ingen brådska alls för det är du själv som bestämmer hur ofta och hur snabbt du ska handla)

Det finns handelsstrategier för alla tidsperioder. High Frequency som handlar på milliskeunder, day traders som handlar 100-tals gånger om dagen men stänger risken över natten, halvårs- och årsstrategier som t.ex. köper senaste periodens förlorare och säljer vinnarna och viktar om varje halvår eller år. Det finns värdeinvesterare som ungefär en-två gånger per ekonomisk cykel väljer om de ska vara långa, korta eller neutrala till aktier eller obligationer. Du bestämmer själv, men ta inte en period som gör dig stressad eller forcerad.

Visst kan man bena upp handelsstrategierna ytterligare och fråga sig t.ex.:

HUR MYCKET (relaterat till både VAD, HUR och NÄR)
RISKNIVÅ (relaterat till VAD)
SYFTE (utdelning, kursutveckling)
STIL (värdering, momentum, teknisk analys, hur bred portfölj mm men det relaterar mest till VAD i alla fall)

...men fortfarande gäller i princip att du bara ska besluta vad du ska köpa/sälja och när/hur ofta du ska ta besluten

Ett enkelt exempel är att antingen välja ett index som svenska OMX eller några aktier, t.ex. 5-10, av de största och mest likvida aktierna i OMX eller några företag/branscher som du känner till eller förstår oavsett storlek.

Fundera sen på vad du tror att du kan eller kan/vill lära dig och vilka dina chanser att göra något bättre eller sämre än någon annan är. Kanske blir slutsatsen att du inte ska göra grundarbetet själv. Då kan du bara bestämma dig för att köpa någon slags fond (aktier, räntor, råvaror?) eller helt enkelt sätta pengarna på banken och bara vänta på att tiden går och hoppas att förvaltaren gör ett bra jobb och att du valde rätt tillgångsklass eller en fond med alla tillgångsklasser.

Om man inte kan någonting, inte vill lägga någon energi alls, inte vill fundera över tajming, vill ha ganska låg risk, men inte bara ha pengarna på ett konto eller i en obligation då föreslår jag alltid Brummers blandhedgefond BMS som är en kombination av 10 olika hedgefonder med totalt 5-10 olika strategier (neutral aktier, lång aktier, lång/kort aktier, räntor, terminer i alla klasser, teknisk fundamenta, kort sikt, lång sikt). BMS kan förväntas ge omkring 6% om året (precis som börsen över tid), men normalt aldrig falla i värde (vilket börsen då och då gör med 25-50%). Så länge räntan är låg kan man även med fördel välja BMS 2xL som är en belånad variant som rör sig 50-100% så mycket som BMS.

En placeringsstrategi, som är lite mer aktiv än ett bankkonto, en obligation eller BMS, kan vara att köpa mer och mer OMX för varje månad/år som börsen faller och köpa mer och mer BMS för varje år som börsen stiger mycket. Då har man mycket BMS när börsen toppar och mycket OMX när börsen bottnar. Det här kräver ingen ansträngning alls, bara att man kollar hur börsen har gått senaste året någon gång om året och då viktar om enligt strategin.

Om du faktiskt tror att du kan något och vill vara mer aktiv på marknaden så får du svara på frågorna ovan. VAD, HUR, NÄR. En relaterad fråga är alltid VARFÖR, dvs varför OMX, varför KÖPA, varför NU? Eller varför SANDVIK, varför SÄLJA, varför NU?

I det sammanhanget har jag följande funderingar:

Makro: Varje dag kommer 5-10 makrosiffror. De är bara dimridåer och brus, dvs helt meningslösa. Strunta i dem på dagsbasis. Summan av siffrorna (och det gäller att välja rätt delmängd av serierna) kan dock över 1-10 år innehålla information om det övergripande ekonomiska läget.

Värderingar finns alltid tillgängliga: vinstvärdering, eget kapital, försäljningsvärdering, kostnadsvärdering mm. De är nästan helt värdelösa på samma sätt som makrosiffrorna, dvs på ett års sikt finns inget givet samband mellan värdering och kursutveckling. På 5-10 års sikt är det däremot ett av ytterst få samband som är starka nog att handla på. Det är svårt att applicera på enstaka bolag då det alltid finns enstaka överraskande långsiktiga vinnare som växer in i sina höga värderingar eller förlorare som bara blir billigare hela vägen ned till noll. Om du inte har specialinsikt om enstaka bolag eller mycket stort intresse och tid över rekommenderar jag inte enstaka aktier som investeringsform annat än som ren momentumspekulation för att det är spännande.

Resultatrapporter kan feltolkas av marknaden. Om du kan mycket om ett bolag eller en bransch så kanske du kan identifiera felaktiga rörelser när de sker och kortsiktigt ta motsatt position. Eller du kanske har letat efter ett köpläge i en aktie och tycker att nedstället efter en svag rapport inte ändrar din analys. Men om du inte har mycket god insikt och kunskap rekommenderar jag inte att man handlar reaktivt på resultatrapporter, lika lite som man ska göra det på makrotal.

Jag tror på att inse sina begränsningar och skapa sig en bekväm tillvaro, särskilt när det gäller sina investeringar.

Generellt skulle jag rekommendera att man ser över sina placeringar 1-2 gånger om året, fokuserar på aktieindex, guld, räntor och fastigheter och gör strategiska omplaceringar eller successiva omviktningar mellan investeringarna någon gång om året. Bestäm i förväg vad din strategi, din stil, din handlingsplan ska vara. Se till att den skulle ha fungerat historiskt, t.ex. de senaste 100 åren, och håll dig till den även när det svider - särskilt då faktiskt eftersom om den har fungerat i 100 år och kan antas göra det i 100 år till så är det när det svider som vändningen är nära.

I valet mellan två strategier som båda har funkat i 100 år så är det sämsta man kan göra att byta från den som gått dåligt senaste året/åren till den som gått bra. Om båda ska funka 100 år till så kommer den som nyss gått  bra då börja gå relativt dåligt och den som gått dåligt börja gå bra snart igen. Håll dig till DIN strategi.


Några klassiska strategier är:

1. Buy and Hold - köp aktier, hela tiden, sälj aldrig, lev på utdelningarna. Då är du alltid med i uppgångarna, i den långsiktiga ränta-på-ränta-effekten, världens tillväxt. Du tvingas genomlida stora nedställ ibland i finanskriser och börskrascher, men du är alltid med maximalt i de sköna uppgångarna. Den här strategin har fungerat bra i 100 år även om den gett många magsår och ibland gått med minus i 20 år
2. Buy Low, Sell High - Köp billigt och sälj dyrt är en riktig klyscha, men har fungerat ännu bättre än Buy and Hold. Det gäller bara att definiera Högt respektive Lågt. Hussman tar bland annat hjälp av värderingsmåtten P/S, totalt marknadsvärde/BNP, CAPE (cykliskt justerade P/E-tal). När P/S eller market cap/BNP eller båda överstiger ett visst värde säljer man mer och mer och när det understiger ett visst värde köper man mer och mer. Cyklerna är ganska långa och innebär ibland 5 års passivitet och ibland att man köper för tidigt under 5 år eller säljer för tidigt under 5 år, men volatiliteten (svängningarna) blir mycket lägre än för börsen (vilket gör att man kan placcera dubbelt så mycket pengar om man vill) och totalutfallet något bättre än Buy and Hold.
3. Quattro Stagione - Ha alltid 25% aktier (billiga eller som gått dåligt, välj t.ex. en marknad med lågt P/S-tal eller de aktier på din hemmamarknad som gått sämst senaste året, s.k. dogs [hundar]), 25% guld/platina, 25% obligationer/fastigheter och 25% statsskuldsväxlar/bankkonto eller företagsobligationer i emerging markets. Vikta om till 25% i alla tårtbitar när utvecklingen gjort att vikterna ändrats för mycket eller vikta helt enkelt om en gång om året. Strategin kan finjusteras på flera olika sätt och tårtbitarna är som synes inte helt spikade. Ett sätt att förbättra viktningen är att efter nedgångsår på börsen öka aktievikten till 40% och sänka övriga till 20%. Om börsen faller två år i rad ökas börsvikten till 55% och de övriga sänks till 15% vardera. Skulle börsen falla tre år i rad ska man vikta om till 70%, 10%, 10%, 10%. Observera dock att Quattro inte gick särskilt bra i Japan de senaste 20 åren.
4. Dogs - köp de aktier som gått sämst senaste året, sälj de som gått bäst
5. Momentum - köp de aktier som gått bäst senaste året, sälj de som gått sämst - Ja, motsatsen till strategi 4
6. Temainvestering - köp t.ex. läkemedelsaktier på hypotesen om ökad livslängd eller att kineser snart kräver bättre hälsovård, eller insulintillverkare på hypotesen om ökade diabetesproblem pga fetma

Jag rekommenderar nr 2 och 3 och ansluter mig själv till nr 2 (vilken haft det extremt svårt senaste åren pga centralbankerna), men även nr 1 fungerar. Problemet med nr 1 är emellertid att man kan ligga så himla fel så länge att man antingen ger upp, behöver pengarna eller dör innan det går upp igen efter en krasch.

Om man skulle ha haft strategi 1 (Buy and Hold) och någon gång funderat på att byta så är det precis nu man skulle byta till nr 2 (Buy Low, Sell High). Motsatsen är det absolut sämsta man kan göra, dvs att byta från 2 till 1 så det tänker jag absolut inte göra. Det mesta rör sig i cykler och de största möjligheterna uppstår när andra glömmer bort det.

4 kommentarer:

 1. Vad anser du om Martin Armstrong?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Häromdagen skrev jag det här på fråga om dokumentären:

   Martin Armstrong har gjort massa träffsäkra förutsägelser om aktier, krig och valutor, mha en cykelanalys baserad på hundratals års detaljerade finansdata. krashen 87 och återhämtningen, tokyopeaken 89, rysslandskollapsen 1997-98, IT-bubblans topp och botten, husbubblans topp och krasch mm. Krig med Iran, Israel mm.

   "klubben" av rika och mäktiga blev irriterade när han inte spelade med i deras spel för att ta ner Jeltsin och Ryssland, och satte dit honom med mutade åklagare och domare och han satt 7,5 år i fängelse för contempt of court (18 månader i taget). Den ursprungliga anklagelsen var ponzi scheme, men inga kunder förlorade pengar. Däremot ville "klubben" ha hans källkod för finansprognoser, men fick aldrig den.

   Nu är han fri igen och förutspår att den stora kraschen inleds ca 1 oktober 2015 tror jag det var

   Hans cykler och spådomar är mindre intressanta, även om det kan slumpa sig så att han får rätt även denna gång. Oktober 2015-2016 är ungefär då jag också tror att det blir riktigt svårt att hålla igång det globala pyramidspelet med penningtryckande mm.

   Mer intressant var hur åklagaren varit domarens assistent och svärson och någon annan nyckelperson gått in i styrelsen i goldman sachs (del i "klubben") mm. Obehagligt.

   OCH

   Däremot håller jag med om ungefär hur illa det är med en finans-politiker-klubb av hemliga maktspel samt att en ekonomisk kollaps av mycket stora mått är sannolik inom 10 år (han säger "om 6 veckor", vilket också kan bli rätt, men kan även dröja mycket längre än så)

   OCH

   Jag håller verkligen med. Och åklagaren, advokaten mm var före detta kolleger, svågrar samt med kopplingar in i Goldman Sachs som alltid har fingrarna i syltburken när det handlar om makt och pengar

   OCH TILL SIST

   Men, just Martin Armstrong som sådan minns jag inte ens från min tid inom finans. Jag gissar att han var okänd i Sverige för de flesta och mest ansågs vara en dår-Nostradamus wanna-be

   Radera
 2. "Klubben" måste ju anse att källkoden är nyckeln till ekonomiska prognoser, åtminstone en av nycklarna, eftersom man lyckades hålla Martin bakom lås och galler, så lång tid. Måste ju ha kostat en hel del att genomföra något dylikt.
  I princip håller du med honom, ekonomi går i cykler, men hans tvärsäkra prognoser, med hjälp utav ett datorprogram kan vara tur och slump.

  Jag måste passa på att tacka dig och visa att ditt energiska bloggande (bland mycket annat) har börjat hjälpa mig med ett problem jag haft i runda tal 35 år. Jag skadade mig i ryggen som tonåring och fick ingen ordentligt rehab träning. Denna skada har förmodligen gjort att jag omedvetet skapat ett rörelsemönster som "avlastat " den sida på ryggen där skadan sitter.
  Jag upptäckte detta när jag på din och Daniel på styrkebloggens inrådan började träna upp smidigheten. Min högra sida ville inte alls göra det som vänstra sidan gjorde, det var dessutom förenat med smarta. Efter månader med yoga, stretch och naprapat besök börjar jag bli så bra som man kan hoppas på. Naprapaten säger att jag är mycket rörligare än vad yngre tränade personer är, han är helnöjd med min utveckling.
  Det var med er hjälp jag kom igång med denna träning, stort tack för det 😊
  Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vilken historia. Verkligen kul att höra att det går åt rätt håll med rörligheten.

   Radera

Träna effektivt; minimalt för maximala resultat

Det här är en träningsblogg (men även finans, teknologi, futurism, filosofi och life hacking). Jag lyfter skivstänger varannan dag, inte alltid utan alkohol fortfarande rusande genom ådrorna. Efteråt dricker jag en liter mjölk. Inga dyra tillskott som ändå inte fungerar.

Jag kör få och enkla övningar, alltid med fria vikter. Jag tror på att träna mindre än alla andra, men smart, och på att njuta av all mat jag tycker om. Cardion varierar, men det blir några korta snabba pass på löpbandet i veckan samt några timmars hundpromenad om dagen och enstaka längre löppass utomhus i veckan

Basen i min träning är något som liknar 5x5 i knäböj, marklyft och bänkpress, men jag kompletterar med lite fler och lättare i t.ex. militärpress, dips, rodd och chin-ups.

Mina stats: 46 år, 88kg, 183cm, 142,5 kg bänkpress, 187,5 kg marklyft (och 6x172.5), 155kg knäböj.

Utnyttja "Resurserna" här intill för inspiration. Själva bloggen är annars bara en träningsdagbok samt lite filosoferande om hur man blir en bättre människa.

MOTTO 1: Aldrig kötta - Work smarter, not harder
MOTTO 2: Alltid vila - Träna kort och effektivt 1%, vila 99%
MOTTO 3: Cardio valfritt - Det behövs inte för deff, men en del gillar det. Hoppa över cardio och PW om du tycker att det är tråkigt.

TOO WEIRD TO LIVE, TOO RARE TO DIE
LÅTSAS ATT DU SKA SLUTA EFTER "NÄSTA"