Skador, Restless legs (RLS) mm

Korsband - Jag har opererat främre korsbandet (ACL) i höger knä. Jag drog av det i samband med ett partytrick 1992 och hade därför ett måttligt instabilt knä till och från fram tills 2005 då en mer akut vrickning tvingade mig att uppsöka sjukhus. Korsbandet var då helt försvunnet, upplöst av kroppen och jag fick återskapa det med senor från baksida lår på samma ben (för att bara halta på ett ben). Efter 3 månaders strikt rehabregim lärde jag mig vågsurfa i Australien och efter 6 månader var jag 95% återställd, efter ett år 100% återställd och kanske mer därtill eftersom jag tränade bättre än någonsin. Jag rekommenderar alla att operera avslitna korsband.

Sommaren 2012 skadade jag andra knät på en fest och tränar tills vidare med ett knästöd från Rehband. Det visade sig vid en noggrannare koll 7 månader efter festen att jag hade slitit av främre korsbandet i vänster knä. Nu har jag opererat det (13 maj 2013) och rehabbar för fullt (detta skrivs 24 maj 2013). Efter några steg fram och tillbaka i rehabben är jag nu (7 augusti) i full fart framåt. Jag har inte fått börja med knäböj ännu, men jag kör 12:or benpress på 200kg i maskin med rak utveckling till viktpaketet och där man dessutom lyfter kroppen litegrann i en svag vinkel uppåt. Jag kör även excentriska 12:or på 150kg.

Diskbråck - Jag fick aldrig fullständigt diskbråck, utan det stannade vid diskförskjutning. Jag tror att avsaknaden av korsband under 13 års tid fick mig att gå lite snett. Kombinerat med kontorsjobb (framåtböjd arbetsställning), starka bröstmuskler (framåtböjd) och dålig stol- och soffställning framför TV:n (krokig, halvliggande) så gled en eller flera diskar i ryggens nedre del successivt utåt, bakåt från ryggraden tills de pressade mot nerverna. Det senare är bekräftat av läkare medan själva orsakskedjan är mer spekulativ. Symptomen var smärta i ischiasnerven, sätet, som strålade alltmer ned mot foten på baksida lår och kunde ge kraftfall så benet vek sig en tiondels sekund. Till slut gjorde det ont bara att sitta ned längre än en timme. Jag fick dessutom Restless Legs Syndrome. Botemedlet blev att göra "ryggböjar". Ryggböjar är en slags brygga fast liggande på mage. Ligg på mage, skjut upp axlarna/överkroppen i en båge genom att pressa armarna mot marken i en armhävningsliknande rörelse, fast med höften och benen kvar i marken. Upprepa 15 ggr. Gör övningen 1 gång om dagen eller vid behov. Första månaden gjorde jag mina varannan timme, numera varannan dag. Såväl sätessmärtan, strålningen, kraftfall mm är borta och som bonus försvann mina Restless Legs som börjat besvära mig på senare år.

Restless Legs Syndrome - RLS yttrar sig som obehagligt pirrande och kittlande i benen i grader från förnimbart till smärtsamt, som ofta resulterar i ofrivilligt sparkande och svårigheter att somna. Besvären är oftast störst vid insomnande. Orsakerna är många och diffusa men några av de tydligare är nerver i kläm t.ex. av diskbråck, diskförskjutning eller liknande, dålig blodcirkulation eller näringsbrist (elektrolytobalans). Om man är överviktig och har dålig hållning (kutrygg, sitter krokig framför datorn eller halvligger i soffan, kontorsstolen) och tveksamma matvanor kan alla tre spela in. Botemedel: ryggböjar, se under Diskbråck ovan. Andra botemedel: allt från kalla duschar till antidepressiva medel och sömntabletter. Jag föredrar alla gånger ryggböjar framför t.ex. lugnande medel. Se RLS som en varningssignal för din livsstil. Äter du rätt (fullvärdigt, varierat, anpassad mängd), motionerar du rätt, stressar du av rätt? Om inte så kan RLS bli resultatet.

Träna effektivt; minimalt för maximala resultat

Det här är en träningsblogg (men även finans, teknologi, futurism, filosofi och life hacking). Jag lyfter skivstänger varannan dag, inte alltid utan alkohol fortfarande rusande genom ådrorna. Efteråt dricker jag en liter mjölk. Inga dyra tillskott som ändå inte fungerar.

Jag kör få och enkla övningar, alltid med fria vikter. Jag tror på att träna mindre än alla andra, men smart, och på att njuta av all mat jag tycker om. Cardion varierar, men det blir några korta snabba pass på löpbandet i veckan samt några timmars hundpromenad om dagen och enstaka längre löppass utomhus i veckan

Basen i min träning är något som liknar 5x5 i knäböj, marklyft och bänkpress, men jag kompletterar med lite fler och lättare i t.ex. militärpress, dips, rodd och chin-ups.

Mina stats: 46 år, 88kg, 183cm, 142,5 kg bänkpress, 187,5 kg marklyft (och 6x172.5), 155kg knäböj.

Utnyttja "Resurserna" här intill för inspiration. Själva bloggen är annars bara en träningsdagbok samt lite filosoferande om hur man blir en bättre människa.

MOTTO 1: Aldrig kötta - Work smarter, not harder
MOTTO 2: Alltid vila - Träna kort och effektivt 1%, vila 99%
MOTTO 3: Cardio valfritt - Det behövs inte för deff, men en del gillar det. Hoppa över cardio och PW om du tycker att det är tråkigt.

TOO WEIRD TO LIVE, TOO RARE TO DIE
LÅTSAS ATT DU SKA SLUTA EFTER "NÄSTA"